Latin: Olea, Olea europaea

Engelsk översättning olive

Fransk översättning olive

Italiensk översättning olive

Tysk översättning Olive

Spansk översättning aceituna

Oliv är ett släkte med 20-talet arter inom familj syren­växter. De är ständigt gröna träd och buskar, som växer i subtropiska Afrika, Asien och Europa. Medelhavsländer­na står dock för den största delen av produktionen.

Olivträdet blir uppemot 15 m högt och kan uppnå mycket hög ålder, tusenåriga träd lär förekomma. Frukterna, som kan bli plommonstora, har ett saftigt, oljerikt fruktkött. De omogna oliverna är gröna och blir blåsvarta när de mognar. Det finns många olika sorter och smaker beroende på art, miljö, konserveringssätt och skördetid.

Oliver säljs på burk, flaska eller i lösvikt. Gröna eller svarta, med eller utan kärnor och med olika slags fyllning, t.ex. pimento (Läs mer > Piemento), ansjovis, vitlök, eller mandel. 

Färska oliver äts inte råa eftersom de är hårda och bittra. Det bittra försvinner vid fermentering (jäsning), varefter de läggs i saltlake för att senare ätas som pickles, eller användas i sallader, såser, soppor, grytor, gratänger, tapenade m.m. Gröna oliver är klassiskt tillbehör i bl.a. drinken Dry Martini. Ur mogna oliver pressas olivolja.

Produktion: Världsproduktionen av oliver var år 2016 cirka 19 miljoner ton, varav 99% producerades i länderna runt Medelhavet. Största producentländerna var Spanien 34%, Grekland 12%, Italien 11%, Turkiet 9%, Marocko 7% och övriga Medelhavsländer 27%. Källa: FAOSTAT. 

Läs mer

Pimiento de padron

Recept med Oliver

Det finns 102 recept med Oliver