Färdig ketchup

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig ketchup

(tomatketchup, ketchup original, catsup, chilliketchup, chiliketchup, khetsap, ketjap)

Engelsk översättning ketchup, hot ketchup, fiery chilly ketchup

Fransk översättning ketchup

Italiensk översättning ketchup

Tysk översättning Ketchup

Spansk översättning ketchup

Tomatketchup är en söt, tjockflytande sås som innehåller främst tomatpuré (cirka 80%) utblandat med ättika, stärkelse, sötningsmedel och kryddor. Det finns ketchup utan socker. Ketchup är umamirikt (läs mer > Umami - den femte grundsmaken) och fungerar på så sätt som smakförstärkare. Det finns också grön ketchup av omogna tomater som är kryddstarkare. Läs mer > Om tomatsåser, grönsaksfruktsåser.

Historia: Engelska immigranter tog med sig en smakrik sås av äpple, valnötter, bönor med mera, som kallades ketchup. Så småningom även tomater. Den såsen var i sin tur på 1600-talet inspirerad av den indonesiska söta och tjockflytande sojasåsen Ketjap Manis (läs mer > Indonesisk soja). Den ketchup som vi idag är bekant med skapades i USA av Henry Heinz 1869. År 1896 deklarerade tidskriften New York Tribune att ketchup var landets nationella sås som fanns på alla matbord.

Chilliketchup (chilly/chili = spanskpeppar, se dito) är en halvmild eller kryddstark tomatketchup kryddad med chilipeppar och andra smakbärare som lök, selleri, ättika och kryddor. Sägs bara "chilli" avses den mildare varianten, för starkare sorter anges "hot", "fiery" eller dylikt. Till skillnad från ketchup är tomat­kärnorna oftast kvar. Ibland kallas den milda chilliketchupen för "original" för att skilja den åt från de heta varianterna. Gränsen mot "chilisåser" är diffus. Läs mer > Om chilisåser. Se också > Färdiga andra grönsaksfruktssåser.

Ketchupeffekt: Ketchup är pseudoplastisk, vilket innebär att vätskas viskositet tillfälligt ändras när den rörs om. Ju kraftigare omrörning desto lösare blir vätskan. Sedan återgår vätskan till att som tidigare bli trögflytande. Detta beror på naturliga och tillsatta konsistensgivares egenskaper. Så när du skakar ketchupflaskan så kommer först ingenting, sedan ingenting och till slut allting. Detsamma gäller till exempel HP-sås. 

Hälsa: Ketchup har vanligtvis hög andel socker, ungefär en fjärdedel av vikten, varav cirka hälften är tillsatt och resten är från sötman i tomaterna. Ketchup innehåller också hög andel antioxidanter, främst ämnet lykopen vilket är mer lättillgängligt i tillagad form än i färska tomater.


SÅ ANVÄNDS KETCHUP


Tomatketchup används till allehanda rätter som smaksättare, främst till pasta och korvrätter. Ketchup ingår också som bas i andra såser.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Umami - den femte grundsmaken

Spanskpeppar

Om grönsaksfrukts-/tomatsåser

Om chilisåser

Indonesisk soja

Recept med Färdig ketchup

Det finns 71 recept med Färdig ketchup