wine vinegar
vinaigre de vin, verjus
aceto di vino
Weinessig
vinagre de vino
Grupper inom
Vinäger:
Vinäger (vinättika) är en form av ättika framställd av frukt- eller bärsaft. Alla söta drycker börjar jäsa om de utsätts för luft/syre. Alkohol bildas, som sedan surnar. Vin blir på detta sätt vinäger på 2-4 veckor. Surningen orsakas av ättiksbakterier (Bacterium aceti) som finns i luften. Vinäger innehåller 4-8% ättiksyra, mindre mängder citron- och äppelsyra, små mängder alkohol, samt mineralämnen. En vinäger med 5% ättiksyra har pH cirka 2,4. Olika vinäger benämns ofta efter råvaran t.ex. rödvinsvinäger, vitvinsvinäger, äppelcidervinäger etc. Det finns många olika sorter.
- Smak: Starkt sur/syrlig smak med toner av respektive råvara.
- Alternativ vara: Vinättika, ättika.
- Förvaras i tillslutet kärl, gärna svalt. Lång hållbarhet.
Köpråd: Ha gärna flera sorter hemma, både komplexa, lyxiga och enkla robusta. Lyxvinäger passar bäst som smaksättare, medan enklare med skarpare smak passar bäst i matlagning liksom i majonnäs och smörsåser.
Verjus är den syrliga saften av omogna druvor. Den användes flitigt förr i tiden som syra i vinnägretter, vid senapstillverkning och i såser. Bruket avstannade när vin blev spritt i breda folklager.
Vinägrett (dressing) är vinäger blandat med olja och kryddor.
Hälsa: Många huskurer inkluderar vinäger. Det finns studier som pekar på att ättiksyra kan minska totalt kolesterol och triglycerider. Vinäger användes förr för att minska symptomen vid diabetes. Studier har visat att begränsade mängder vinäger tillsammans med en måltid minskar GI. Läs mer > Äppelcidervinäger.
SÅ ANVÄNDS VINÄGER
Vinäger används främst som ingrediens i dressing, marinader och som smakhöjare i sallader. Vinäger ingår i majonnäs. Man kan använda vinäger på samma sätt som kryddor för att sätta smak på t.ex. en gryta eller en stekt köttbit. Lite vinäger vid stekning av fisk gör den fastare och vitare. Vinäger används mer i andra matkulturer än i de nordiska köken. Vinäger och olja är standard på matborden i Sydeuropeiska länder.
Läs mer
Recept med Vinäger
Det finns 311 recept med Vinäger
-
Hjärtlig sallat i senapsvinegrätt
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bluecheesecake med pepparkaka, druvsallad samt balsamicoglaserade valnötter
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Grillad nötfärsbiff med aromsmör och ostsallad (LCHF-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Pölsa med rödbetssymfoni
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Bollito misto med bagnet verde - blandat kokt med klassisk persiljeröra
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Flankstekssandwich med snabba pickles, pepparrot och potatispuré
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Laxfilé i ugn
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Musselsoppa med rotfrukter (förrätt)
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Rödvinsmarinerad slaktarbiff (njurtapp) med grillad tomat
Svarighet: Medel, Receptgivare: Jonas Borssén: Grilla som proffsen
-
Köttfärsbiff med morotsmos och potatis
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: