Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Bittermandel, armellina
(1. bittermandel 2. armellina = fröet i aprikos- och persikokärna)
Latin: 1. Prunus dulcis amara 2. semen prunus armeniaca
1. bitter almonds 2. armellina = the seed in apricot and peach kernels
1. amande amère 2. armellina = la graine dans les noyaux abricot et de pêche
1. mandorla, amara 2. armellina = il seme nei noccioli albicocca e pesca
1. Bittermandel 2. Armellina = der Samen in Aprikosen- und Pfirsichkernen
1. almendra amarga 2.armellina = la semilla en huesos de albaricoque y melocotón
Bittermandel kommer från bittermandelträdet, som är en variant av mandelträdet (läs mer > Sötmandel). Fruktkärnan är mindre och har en skarp och bitter smak. Giftig i större mängd.
- Karaktär nötkärna: Droppformad, 1,5-2 centimeter lång.
- Vikt: 1 dl = 65 gram. 100 gram = 1,55 dl.
- Fetthalt cirka 50%.
- Smak: Starkt bitter smak.
- Alternativ vara: Bittermandelolja (se > Mandelolja).
- Försäljning: Säljs i välsorterade butiker, även som olja.
- Jämförpris: Medel, 200-300 kr/kg. Bittermandelolja mycket högt nötpris 700-800 kr/liter.
- Förvaring: Torrt och mörkt i rumstemperatur. Lång hållbarhet.
Hälsa: Den bittra smaken kommer från ett ämne benämnt amygdalin, som i kontakt med vätska till exempel saliv eller magsyra, bildar vätecyanid (blåsyra). Den är därför giftig i större mängd. Livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och cirka 60 stycken för en vuxen. Av denna anledning säljs inte hela bittermandlar i alla länder. Läs mer > Gifter i frön.
Armellina är fröet i aprikos- eller persikokärnor. Det innehåller samma bitterämne amygdalin som i bittermandel och används på samma sätt som bittermandel till exempel av mandelkakor. Namnet från venetianska armellino = aprikos, som fick sitt namn efter Armenien varifrån persikoträdet var känt. Namnet inspirerade Linné att ge persikoträdet det latinska namnet Prunus armeniaca. Läs mer > Aprikoser.
SÅ ANVÄNDS BITTERMANDEL, ARMELLINA
Man äter inte bittermandel eller armellina naturell, utan man använder den i små mängder som krydda i bakverk och desserter. Bittermandel brukar ingå i marsipan, vilket ger extra "sting" åt marsipanen jämfört med mandelmassa. Klassisk ingrediens i Mandelkubb och i Amaretti (italienska mandelbiskvier). Armellina används som ett alternativ till bittermandel, särskilt inom industrin för att det är en billigare råvara.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer
Recept med Bittermandel, armellina
Det finns 16 recept med Bittermandel, armellina
-
Mandelkubb
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Småländsk ostkaka
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Julmarsipan
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Crème caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannagrynsgröt, mannagrynspudding
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Underbara Clara *
-
Mandelformar, mandelmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Toscakaka, toscatårta - sockerkaka med mandelglasyr
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Finska pinnar eller vaniljpinnar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havreformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan