Toscakaka, toscatårta - sockerkaka med mandelglasyr

Foto: Dr. Oetker

Toscakaka, toscatårta - sockerkaka med mandelglasyr

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 10

Smör

100.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Mjölk

0.5 

dl

Strösocker

1.5 

dl

Vetemjöl

2.0 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

Ströbröd till form

 

 

Springform 22-26 cm >

 

 

 

Glasyr:

 

Smör el. margarin

100.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Vetemjöl

2.0 

msk

Mjölk

2.0 

msk

Mandelspån

100.0 

gram

 

Tillval:

 

Bittermandel

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

Om tårtor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 443

Kcal / portion: 370

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3703 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 28%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 84 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 100.0 gram 20%

Ägg 2.0 styck 3%

Mjölk 0.5 dl 1%

Strösocker 1.5 dl 15%

Vetemjöl 2.0 dl 11%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Ströbröd till form 0%

Springform 22-26 cm > Äts ej

 

Glasyr:

Smör el. margarin 100.0 gram 20%

Strösocker 1.0 dl 10%

Vetemjöl 2.0 msk 2%

Mjölk 2.0 msk 0%

Mandelspån 100.0 gram 16%

 

Tillval:

Bittermandel 0%

 

Kockskolan:

Om sockerkakor > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Om tårtor > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 175ºC. Smöra och bröa en springform.
  2. Sockerkaka: Smält matfett och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, först försiktigt sedan snabbare.
  4. Blanda mjöl med bakpulver.
  5. Tillsätt smör, mjölk och mjölet lite i taget och vispa samman till jämn smet. Lite mald bittermandel i smeten ger tårtan extra karaktär.
  6. Grädda: Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Testa med trästicka som skall vara torr om kakan är klar. Ta ut och låt svalna något.
  7. Garnityr: Blanda under tiden ingredienserna till glasyren i tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills trögflytande.
  8. Bred glasyren på kakan och sätt tillbaka i ugnen i 10-15 minuter tills glasyren fått lite färg.
  9. Förvaras svalt upp till 4 dagar. Kan frysas i tre månader.

Kockens kommentar

Toscakaka är ett svenskt bakverk skapad i början av 1900-talet och döpt efter Puccinis opera Tosca. "Tosca" innebär i allmänhet finbröd med segt mandeltäcke. Smeten har sitt ursprung från orienten, då med honung i stället för socker och är välkänd i Schweiz i mitten av 1800-talet.

I stället för sockerkaka kan man tillaga söt pajdeg som botten. Se recept > Toscapaj. Läs mer > Om sockerkaka. 

Alternativ

Toscapaj

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Toscakaka, toscatårta - sockerkaka med mandelglasyr