Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 443
 
    
                Kcal / portion: 370
 
    
                GBR (GI) / port: 3
Recept: 3703 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 28%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör 100.0 gram 20%
Ägg 2.0 styck 3%
Mjölk 0.5 dl 1%
Strösocker 1.5 dl 15%
Vetemjöl 2.0 dl 11%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Springform 22-26 cm > Äts ej
Glasyr:
Smör el. margarin 100.0 gram 20%
Strösocker 1.0 dl 10%
Vetemjöl 2.0 msk 2%
Mjölk 2.0 msk 0%
Mandelspån 100.0 gram 16%
Tillval:
Bittermandel 0%
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Om tårtor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 175ºC. Smöra och bröa en springform.
- Sockerkaka: Smält matfett och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, först försiktigt sedan snabbare.
- Blanda mjöl med bakpulver.
- Tillsätt smör, mjölk och mjölet lite i taget och vispa samman till jämn smet. Lite mald bittermandel i smeten ger tårtan extra karaktär.
- Grädda: Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Testa med trästicka som skall vara torr om kakan är klar. Ta ut och låt svalna något.
- Garnityr: Blanda under tiden ingredienserna till glasyren i tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills trögflytande.
- Bred glasyren på kakan och sätt tillbaka i ugnen i 10-15 minuter tills glasyren fått lite färg.
- Förvaras svalt upp till 4 dagar. Kan frysas i tre månader.
Kockens kommentar
Toscakaka är ett svenskt bakverk skapad i början av 1900-talet och döpt efter Puccinis opera Tosca. "Tosca" innebär i allmänhet finbröd med segt mandeltäcke. Smeten har sitt ursprung från orienten, då med honung i stället för socker och är välkänd i Schweiz i mitten av 1800-talet.
 I stället för sockerkaka kan man tillaga söt pajdeg som botten. Se recept > Toscapaj. Läs mer > Om sockerkaka. 
Alternativ
Fler recept inom Mjuka sockerkakor
Liknande recept som Toscakaka, toscatårta - sockerkaka med mandelglasyr
- 
                
                    Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkakaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Genoise, Pan de Spagna, sockerkaka på varmvispade ägg utan bakpulverTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkakaTid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulverTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Silverkaka, sockerkaka på äggvitorTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtformTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    CitronsockerkakaTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Mjuk pepparkakaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    TigerkakaTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Mjuk mandelkakaSvårighet: Lätt, Receptgivare: Fredriks Fika 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              