Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 675

GBR (GI) / port: 5
Recept: 4051 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Björnfärs 500.0 gram 17%
Fläskfärs 250.0 gram 15%
Schalottenlök 3.0 styck 1%
Ägg 2.0 styck 3%
Salt 1.0 msk 0%
Vitpeppar nymald 0.5 tsk 0%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Enbär } 10.0 styck 0%
Viltfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Vatten 2.0 dl 0%
Lingonsylt rårörda konserv 1.0 dl 4%
Smör till stekning 1.0 msk 2%
Sås:
Blandsvamp 200.0 gram 1%
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Smör normalsaltat 2.0 msk 5%
Vetemjöl 2.0 msk 2%
Mjölk 1.0 dl 1%
Vispgrädde 2.0 dl 18%
Viltfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Vatten 2.0 dl 0%
Sojasås 1.5 tsk 0%
Sherry (torr) 1.5 msk 1%
Salt 2.0 krm 0%
Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%
Tillbehör:
Potatis 1.0 kilo 17%
Lingonsylt rårörda konserv 2.0 dl 8%
Kock: Tyrol, Sthlm
Uppdragsgivare: Tyrol, Sthlm
Tillagning (1 tim )
- Skala och finhacka schalottenlök. Hetta upp matfett i stekpanna på medelvärme och fräs löken glansig och mjuk i cirka 5 minuter. Låt svalna. Krossa enbär.
- Blanda färs med lök, salt, peppar, timjan och krossade enbär. Rör ned ägg. Späd med vatten+fond. Blanda ner lingon och rulla små köttbullar.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Skala och koka potatis. Koka upp vatten och förväll svampen. Häll av vatten och låt torka på papper.
- Sås: Hacka svamp, skala och finhacka schalottenlök. Smörfräs alltsammans i panna på medelvärme cirka 5 minuter.
Pudra över mjöl, vispa och späd under vispning med mjölk, grädde och buljong (vatten+fond). Låt sjuda på svag värme i cirka 15 minuter. - Stek köttbullarna i matfett i panna på medelhög värme ett par minuter. Lägg i ugnssäker form och sätt in i ugn cirka 5 minuter.
- Smaka av såsen med soja, salt, peppar och sherry. Lägg upp köttbullarna på fat och häll över såsen. Garnera med lingon.
Kockens kommentar
Receptet kommer från restaurang Tyrol, Gröna Lund i Stockholm. Läs mer om deras julbord på: Tyrols vilda julbord
Fler recept inom Vilträtt
Liknande recept som Björnköttbullar
-
Tjälknöl (tjälknul) grundrecept
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Viltköttbullar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Krämig viltskavsgratäng
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älggulasch, älgragu
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rökt viltkött med potatisgratäng
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Viltköttbullar med palsernackspuré, äppelgräddsås och lingon
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Viltbiffar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Vild Rydberg med enbärssenap
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltrulader med ansjovis och ädelost
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Viltwallenbergare
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI