Tyrols vilda julbord

Gastro/Ordbok | Företagsinfo | Annonsera

150 rätter.

Lappkåta och glögg.

Rökt fjällröding och ren.

Mitt i nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm ligger Tyrol. Denna restaurang har kommit att bli en institution i Stockholms julbordsvärld med sitt berömda vilda julbord. Det bör påpekas att det är med hänvisning till maten som julbordet fått epitetet vilt och att det inte har någonting med gästerna att göra. Bland de ca 15 000 gästerna som besöker Tyrol varje vinter så finns en anmärkningsvärd tolerans. Det småpratas i köerna vid långborden, man tipsar varandra om olika rätter och många besökare återkommer år efter år.

Nöjesfältets egen restaurang
När man anländer till Tyrol så här i juletider möts man redan utanför restaurangen av en gedigen julkänsla. Vid entrén serveras glögg och alldeles intill har man byggt upp två lappkåtor där det röks fjällröding och ren. Väl inne i den rustika träbyggnaden står långborden uppdukade med röda dukar och levande ljus. Man förstår att man befinner sig på ett nöjesfält när man ser hur mycket tid som lagts ned på dekoren. Allt är utsmyckat i julens tecken och det är omöjligt att inte ryckas med i julstämningen.

Med anknytning till Norrland
Jan Eliasson skulle kunna presenteras som julbordets kreatör. Han har sina rötter i Vilhelmina och det är därifrån som de flesta råvarorna till de viltinspirerade rätterna kommer. Jan har varit med vid julbordet de senaste femton åren och har då levererat råvaror och fungerat som en gastronomisk inspiratör.

Mat från Norrland.

Strutskorv.

Tyrols berömda julstubbe.

Men det är mer än maten som har norrländsk anknytning. Varje år är det avgångsklassen från restaurangskolan i Vilhelmina som kommer till Tyrol för att hjälpa till vid julbordet. Likt tomtenissar tassar de runt bland borden, iklädda röda mössor och förkläden.

Från björnköttbullar till pepparkaksglass
Totalt är det ca 150 rätter som bjuds - inberäknat alla tillbehör såsom såser, röror och sallader. En nyhet för i år är det exotiska och vegetariska inslaget nudelwok med shiitakesvamp. Men annars är det lapplandsvilt som dominerar. Enligt tradition bjuds det på björnköttbullar, viltprinskorv, souvas (samisk rätt bestående av rimmat och rökt renkött), rökt renhjärta & fasan. Dessutom bävergryta, för den som törs.

Även gottebordet lär ligga i topp vad gäller omfattning och läckerheter. Det mesta är hemlagat och det går att få både hemgjord pepparkaksglass, kalvdans, ostkaka, småkakor, tårtor och pajer. Kronan på verket är den berömda julstubben med nötmaräng och vispgrädde.

Vi kan garantera att du är både mätt och belåten när du lämnar detta magnifika julbord! Varför inte laga några av Tyrols rätter här på Menyse?
Text: Katharina Huttner & Helene Hedblad 2006.

Recept: Björnköttbullar, Lime och citronsill, Pepparkaksglass.

Mer om Tyrol: www.gronalund.se