Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 240

Kcal / portion: 157

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1883 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 18%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vispgrädde 3.0 dl 57%
Standardmjölk (röd) 3.0 dl 10%
Kanel mald 1.0 tsk 0%
Kryddnejlika mald 0.5 tsk 0%
Kardemumma mald 0.5 tsk 0%
Sirap mörk 1.0 msk 4%
Äggula 2.0 styck 5%
Ägg 1.0 styck 3%
Strösocker 1.0 dl 20%
Glassmaskin > Äts ej
Kockskolan:
Så vispas grädde > Äts ej
Så tilllagas glass > Äts ej
Tillaga i glassmaskin > Äts ej
Om glass > Äts ej
Kock: Tyrol, Sthlm
Uppdragsgivare: Tyrol, Sthlm
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Kräm: Värm grädde, mjölk, kanel, kryddnejlika, kardemumma och sirap i en kastrull till 65-70°C, det får inte koka.
- Äggsmet: Dela ägg och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt socker. Vispa tills blekgult och luftigt.
- Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten, lite i taget under vispning. För snabbt riskar att ägg koagulerar, klumpar sig.
- Uppvärmning: Häll tillbaka i kastrull (helst rengjord). Värm på försiktigt under långsam omrörning så att smeten inte bränns vid i botten. Vid temperatur 80°C har smeten börjat tjockna varvid den tas av från plattan. Smeten får inte bli varmare än 82°C för då koagulera ägg.
- Kylning: Låt smeten bli kall innan den hälls i maskin. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
- Glassmaskin: För-starta maskinen så att den kyls ner. Häll smeten i glassbehållaren. Efter 30-60 minuter är glassen seg och klar. Vissa maskiner stänger av sig själva.
- Servera direkt och njut av den krämiga glassen, som dock snabbt smälter på tallriken. För fastare glass ställs bunken i frysen i 30-60 minuter.
- Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
- Utan glassmaskin hälls smeten i en behållare (brödform) och ställs in i frysen i 3-4 timmar. Rör om i smeten ett flertal gånger under infrysningen för att minska kristallbildning. Ju fler gånger desto bättre.
Kockens kommentar
Receptet kommer från restaurang Tyrol, Gröna Lund i Stockholm. Läs mer om deras julbord på: Tyrols vilda julbord
Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Läs mer > Så tillagas glass.
Alternativ
Fler recept inom Hemlagad glass ¤
Liknande recept som Ju(v)lig sjuden pepparkaksglass
-
Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad vaniljglass utan glassmaskin
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden chokladglass
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden vit chokladglass
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden glass med brynt smör
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vit chokladglass med bär
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Hemlagad kallfryst glass på crème fraiche
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skånemejerier
-
Kulfi, kallfryst indisk glass
Tid: 45 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan