Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin

Foto: Film: Arla, glassmaskin

Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin

Lägg till ingredienser

Antal dl: 10

Vispgrädde

2.5 

dl

Standardmjölk (röd)

2.5 

dl

Vaniljstång

1.0 

styck

el. vanillinsocker

 

 

Äggula

6.0 

styck

Glykossirap

1.0 

msk

el. honung

1.0 

msk

Strösocker

1.2 

dl

Termometer >

 

 

Yttermometer >

 

 

Glassmaskin >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så vispas grädde >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Tillaga i glassmaskin >

 

 

Så tilllagas glass >

 

 

Om glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 263

Kcal / portion: 189

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1894 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 18%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 72 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 2.5 dl 48%

Standardmjölk (röd) 2.5 dl 8%

Vaniljstång 1.0 styck 0%

el. vanillinsocker 0%

Äggula 6.0 styck 16%

Glykossirap 1.0 msk 4%

el. honung 1.0 msk 0%

Strösocker 1.2 dl 24%

Termometer > Äts ej

Yttermometer > Äts ej

Glassmaskin > Äts ej

 

Kockskolan:

Så vispas grädde > %

Så vänder man ner > Äts ej

Tillaga i glassmaskin > Äts ej

Så tilllagas glass > Äts ej

Om glass > Äts ej

Tillagning (1 tim + 8 tim )

Se film, klicka på "Arla" under bilden ovan.

  1. Dela vaniljstång och skrapa ut vaniljmärgen, eller använd vaniljpulver. Vanillinsocker går också bra.
  2. Häll mjölk, grädde och vanilj inklusive skida i en kastrull. Tillsätt glukos. Värm upp till 65-70°C, det får inte koka. Ta bort vaniljskida.
  3. Äggsmet: Dela ägg och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt socker. Vispa tills blekgult och luftigt.
  4. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten,  lite i taget under vispning. För snabbt riskar att ägg koagulerar, klumpar sig.
  5. Uppvärmning: Häll tillbaka i kastrull (helst rengjord). Värm på försiktigt under långsam omrörning så att smeten inte bränns vid i botten. Vid temperatur 80°C har smeten börjat tjockna varvid den tas av från plattan. Smeten får inte bli varmare än 82°C för då koagulera ägg.
  6. Kylning: Låt smeten bli kall innan den hälls i maskin. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
  7. Glassmaskin: För-starta maskinen så att den kyls ner. Häll smeten i glassbehållaren. Efter 30-60 minuter är glassen seg och klar. Vissa maskiner stänger av sig själva.
  8. Servera direkt och njut av den krämiga glassen, som dock snabbt smälter på tallriken. För fastare glass ställs bunken i frysen i 30-60 minuter.
  9. Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
  10. Utan glassmaskin hälls smeten i en behållare (brödform) och ställs in i frysen i 3-4 timmar. Rör om i smeten ett flertal gånger under infrysningen för att minska kristallbildning. Ju fler gånger desto bättre.

Kockens kommentar

Glassen kan smaksättas med det man önskar, vanilj, choklad, bär, fruktpuré, lakrits, kryddor eller vad som faller en in. Se alternativa recept via länk nedan.

Gelatin i smeten ger stabilare glass, men är inte nödvändig när många äggulor ingår. Gelatin tillsätts mot slutet i varm smet och rörs ut.

Glukossirap eller honung behövs inte, men har den fördelen att kristallbildningen minskar.

Sjuden glass innebär att glassmeten värms upp till 72°C+ men inte över 82°C, vilket ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Alternativet är "kallfrusen glass" det vill säga smeten värms inte upp. Läs mer > Så tillagas glass.

PS: Glass/gräddglass är i praktiken frysen vaniljsås. Se recept Äkta vaniljsås, hemlagad creme Anglais.

Alternativ

Sjuden chokladglass

Sjuden vit chokladglass med bär

Sjuden glass med brynt smör

Hemlagad kallfryst glass i glassmaskin

Hemlagad glass utan glassmaskin

Cassata, italiensk klassisk glass

Äkta vaniljsås

Fler recept inom Hemlagad glass ¤

Liknande recept som Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin