Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 263

Kcal / portion: 189

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1894 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 18%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vispgrädde 2.5 dl 48%
Standardmjölk (röd) 2.5 dl 8%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Äggula 6.0 styck 16%
Glykossirap 1.0 msk 4%
el. honung 1.0 msk 0%
Strösocker 1.2 dl 24%
Termometer > Äts ej
Yttermometer > Äts ej
Glassmaskin > Äts ej
Kockskolan:
Så vänder man ner > Äts ej
Tillaga i glassmaskin > Äts ej
Så tilllagas glass > Äts ej
Om glass > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 8 tim )
Se film, klicka på "Arla" under bilden ovan.
- Dela vaniljstång och skrapa ut vaniljmärgen, eller använd vaniljpulver. Vanillinsocker går också bra.
- Häll mjölk, grädde och vanilj inklusive skida i en kastrull. Tillsätt glukos. Värm upp till 65-70°C, det får inte koka. Ta bort vaniljskida.
- Äggsmet: Dela ägg och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt socker. Vispa tills blekgult och luftigt.
- Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten, lite i taget under vispning. För snabbt riskar att ägg koagulerar, klumpar sig.
- Uppvärmning: Häll tillbaka i kastrull (helst rengjord). Värm på försiktigt under långsam omrörning så att smeten inte bränns vid i botten. Vid temperatur 80°C har smeten börjat tjockna varvid den tas av från plattan. Smeten får inte bli varmare än 82°C för då koagulera ägg.
- Kylning: Låt smeten bli kall innan den hälls i maskin. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
- Glassmaskin: För-starta maskinen så att den kyls ner. Häll smeten i glassbehållaren. Efter 30-60 minuter är glassen seg och klar. Vissa maskiner stänger av sig själva.
- Servera direkt och njut av den krämiga glassen, som dock snabbt smälter på tallriken. För fastare glass ställs bunken i frysen i 30-60 minuter.
- Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
- Utan glassmaskin hälls smeten i en behållare (brödform) och ställs in i frysen i 3-4 timmar. Rör om i smeten ett flertal gånger under infrysningen för att minska kristallbildning. Ju fler gånger desto bättre.
Kockens kommentar
Glassen kan smaksättas med det man önskar, vanilj, choklad, bär, fruktpuré, lakrits, kryddor eller vad som faller en in. Se alternativa recept via länk nedan.
Gelatin i smeten ger stabilare glass, men är inte nödvändig när många äggulor ingår. Gelatin tillsätts mot slutet i varm smet och rörs ut.
Glukossirap eller honung behövs inte, men har den fördelen att kristallbildningen minskar.
Sjuden glass innebär att glassmeten värms upp till 72°C+ men inte över 82°C, vilket ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Alternativet är "kallfrusen glass" det vill säga smeten värms inte upp. Läs mer > Så tillagas glass.
PS: Glass/gräddglass är i praktiken frysen vaniljsås. Se recept Äkta vaniljsås, hemlagad creme Anglais.
Alternativ
Sjuden vit chokladglass med bär
Hemlagad kallfryst glass i glassmaskin
Hemlagad glass utan glassmaskin
Fler recept inom Hemlagad glass ¤
Liknande recept som Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin
-
Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad vaniljglass utan glassmaskin
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden chokladglass
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden vit chokladglass
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad sjuden glass med brynt smör
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad kallfryst vit chokladglass med bär
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Hemlagad kallfryst glass på crème fraiche
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skånemejerier
-
Kulfi, kallfryst indisk glass
Tid: 45 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan