Latin: Prunus dulcis amara
bitter almonds
amande amère
mandorla, amara
Bittermandel
almendra amarga
Bittermandel kommer från bittermandelträdet, som är en variant av mandelträdet (läs mer > Sötmandel). Fruktkärnan är mindre och har en skarp och bitter smak. Giftig i större mängd.
- Karaktär nötkärna: Droppformad, 1,5-2 centimeter lång.
- Vikt: 1 dl = 65 gram. 100 gram = 1,55 dl.
- Fetthalt cirka 50%.
- Smak: Starkt bitter smak.
- Alternativ vara: Bittermandelolja (se > Mandelolja).
- Försäljning: Säljs i välsorterade butiker, även som olja.
- Jämförpris: Medel, 200-300 kr/kg. Bittermandelolja mycket högt nötpris 700-800 kr/liter.
- Förvaring: Torrt och mörkt i rumstemperatur. Lång hållbarhet.
Hälsa: Den bittra smaken kommer från ett ämne benämnt amygdalin, som i kontakt med vätska till exempel saliv eller magsyra, bildar vätecyanid (blåsyra). Den är därför giftig i större mängd. Livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och cirka 60 stycken för en vuxen. Av denna anledning säljs inte hela bittermandlar i alla länder. Läs mer > Gifter i frön.
SÅ ANVÄNDS BITTERMANDEL
Man äter inte mandeln naturell, utan man använder den i små mängder som krydda i bakverk och desserter. Bittermandel brukar ingå i marsipan, vilket ger extra "sting" åt marsipanen jämfört med mandelmassa. Klassisk ingrediens i Mandelkubb och i Amaretti (italienska mandelbiskvier).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Läs mer
Recept med Bittermandel
Det finns 16 recept med Bittermandel
-
Mandelkubb
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Småländsk ostkaka
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Julmarsipan
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Crème caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannagrynsgröt, mannagrynspudding
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Underbara Clara *
-
Mandelformar, mandelmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Toscakaka, toscatårta - sockerkaka med mandelglasyr
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Finska pinnar eller vaniljpinnar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havreformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan