Latin: Prunus dulcis amara

Engelsk översättning bitter almonds

Fransk översättning amande amère

Italiensk översättning mandorla, amara

Tysk översättning Bittermandel

Spansk översättning almendra amarga

Bittermandel kommer från bittermandel­trädet, som är en variant av mandelträdet (läs mer > Sötmandel). Fruktkärnan är mindre och har en skarp och bitter smak. Giftig i större mängd.

  • Karaktär nötkärna: Droppformad, 1,5-2 centimeter lång.
  • Vikt: 1 dl = 65 gram. 100 gram = 1,55 dl.
  • Fetthalt cirka 50%.
  • Smak: Starkt bitter smak.
  • Alternativ vara: Bittermandelolja (se > Mandelolja).
  • Försäljning: Säljs i välsorterade butiker, även som olja.
  • Jämförpris: Medel, 200-300 kr/kg. Bittermandelolja mycket högt nötpris 700-800 kr/liter.
  • Förvaring: Torrt och mörkt  i rumstemperatur. Lång hållbarhet.

Hälsa: Den bittra smaken kommer från ett ämne benämnt amygdalin, som i kontakt med vätska till exempel saliv eller magsyra, bildar vätecyanid (blåsyra). Den är därför giftig i större mängd. Livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och cirka 60 stycken för en vuxen. Av denna anledning säljs inte hela bittermandlar i alla länder. Läs mer > Gifter i frön.


SÅ ANVÄNDS BITTERMANDEL

Man äter inte mandeln naturell, utan man använder den i små mängder som krydda i bakverk och desserter. Bittermandel brukar ingå i marsipan, vilket ger extra "sting" åt marsipanen jämfört med mandelmassa. Klassisk ingrediens i Mandelkubb och i Amaretti (italienska mandelbiskvier).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Marsipan färdig

Mandelolja

Matförgiftning

Gifter i frön

Om nötter, mandlar, frön

Recept med Bittermandel

Det finns 16 recept med Bittermandel