Sorbet med citron- och kaktussmak samt hemlagad champagnesorbet

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sorbet

(sharbat, serbet, serbetchi, sherbert, sherebet)

Engelsk översättning sorbet, sherbert, slush ice

Fransk översättning sorbet, granité

Italiensk översättning sorbetto, granita

Tysk översättning Sorbet

Spansk översättning sorbete, granizado

Sorbet är en glassvara utan innehåll av mjölk, en form av ismos som smaksatts på allehanda sätt. Termen är hämtad från och inspirerad av den arabisk-asiatiska drycken sharbat (se nedan). Fruktsaft med inblandning av äggvita eller gelatin fryses under omrörning, helst i en glassmaskin, för att inte blandningen skall frysa samman till ett kompakt isblock (se recept sorbet). Till skillnad från glass vill man vispa in så lite luft som möjligt, så att den blir kompakt och smakstark. Sorbet innehåller ibland alkohol som smaksättare vilket sänker fryspunkten och gör sorbeten krämigare. Förr fanns en regel att industritillverkad sorbet inte fick innehålla mer än 3% fett. Regeln är borttagen sedan inträdet i EU.

Sharbat (arabiska) eller serbet/sherbet (i Turkiet) är en arabisk-asiatisk söt, kyld dryck. Den är klassisk i arabländer från Turkiet i väster till Bangladesh i öster, inkluderande Indien. Drycken smaksätts på allehanda sätt, till exempel med rosenblad, sandelträ, bael (marmeladfrukt), hibiscus, citron, apelsin, mango och ananas. Redan när mongolerna härskade i Indien på 1100-talet var drycken populär och man lär ha hämtat is från bergen i Himalaya för att kyla den. I Turkiet finns gatuförsäljare ("serbetchi") som på traditionellt sätt säljer drycken från en påse med slang på ryggen (ibrik) och bärandes på glas i hållare runt magen. I Centralasien är sherebet en fruktefterrätt. 

Sherbet är i USA en motsvarighet till sorbet, men som brukar innehåller mjölk. Sherbet (powder) = bruspulver (läs mer > Bruspulver). På Balkan kan sherbet vara en varm, söt dryck av brunsocker och hett vatten.

Slush ice (eng. ="issörja") är en dryck med krossad is. Finns i allehanda smaker och säljs i servicebutiker t.ex. 7-Eleven. 

Granité är en halvfrusen dessert tillagad av frusen frukt- eller bärsaft som skrapas med en gaffel till en luftig issörja. Vin, champagne, grappa och annan alkohol förekommer ofta som smaksättare i granitéer (se recept granité).

SÅ ANVÄNDS SORBET OCH GRANITÉ

Sorbet och granité serveras som efterrätt gärna tillsammans med färsk frukt och bär. En granité kan också på franskt vis serveras mellan förrätten och huvudrätten för att "rensa
smaklökarna".

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10

Läs mer

Glasshistoria

Saftis, isglass

Bruspulver

Om glass, glassvaror

Recept: Champagnesorbet

Recept: Blodapelsingranité

Recept Mangosorbet

Recept: Kiwisorbet

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Sorbet

Det finns 12 recept med Sorbet