Split pea soup, Potage saint Germain, engelsk-fransk ärtsoppa

Foto: Film: French Cooking Academy, potage saint Germain

Split pea soup, Potage saint Germain, engelsk-fransk ärtsoppa

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Split peas, delade ärter

5.0 

dl

Gul lök

1.0 

styck

Stjälkselleri

2.0 

stjälkar

Morot

2.0 

styck

Smör

2.0 

msk

Kycklingbuljong hemlagad

15.0 

dl

el. grönsaksbuljong }

 

 

el. konc. fond + vatten

 

 

Lagerblad

2.0 

blad

Timjan färsk

2.0 

kvistar

Salt och peppar

 

 

Fläskben rökt

1.0 

styck

eller

 

 

Rökt paprikapulver

2.0 

krm

Kryddgrönt till garnering

 

 

Vattenreduktion

-4.0 

dl

 

Tillval:

 

Vitt bröd

4.0 

skivor

Smör

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om åkerärter >

 

 

Om ärter>

 

 

Om krutonger >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 624

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2496 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 2%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 706 gram)

Ingredienser

Visa:

Split peas, delade ärter 5.0 dl 63%

Gul lök 1.0 styck 2%

Stjälkselleri 2.0 stjälkar 0%

Morot 2.0 styck 3%

Smör 2.0 msk 8%

Kycklingbuljong hemlagad 15.0 dl 3%

el. grönsaksbuljong } %

el. konc. fond + vatten 0%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Timjan färsk 2.0 kvistar 0%

Salt och peppar 0%

Fläskben rökt 1.0 styck %

eller %

Rökt paprikapulver 2.0 krm 0%

Kryddgrönt till garnering 0%

Vattenreduktion -4.0 dl -0%

 

Tillval:

Vitt bröd 4.0 skivor 12%

Smör 2.0 msk 8%

 

Kockskolan:

Om åkerärter > Äts ej

Om ärter> Äts ej

Om krutonger > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (2 tim )

Se film, klicka på "French cooking" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.

  1. Förbered: Skala och tärna lök. Ansa och skiva eller hacka selleri och morötter. Rökt fläskben (lägg) med lite kvarvarande kött ingår i receptet för att ge lätt röksmak. Mängd kött enligt eget önskemål. För vegetarisk soppa tillsätts i stället lite rökt paprikapulver.
  2. Fräs: Hetta upp smör i gryta eller stekkastrull på medelvärme. Stek lök, selleri och morötter tills löken mjuknat utan att bli bränd. 
  3. Soppa: Tillsätt ärter, lagerblad, timjan och lite salt. Tillsätt buljong och fläskben. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 1-1½ timme. När ärterna är mjuka och krämiga är soppan klar. Ta ur benet och skär bort kött som återförs till soppan. Mixa soppan om fin soppa önskas. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver. 
  4. Krutonger: Tillaga under tiden krutonger om sådant önskas. Skär brödtärning och stek dem gyllene i rikligt med smör. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Servera soppan het med krutonger eller ett gott mjukt bröd till. Garnera soppan med lite kryddgrönt.

Kockens kommentar

I brist på split peas (brukar finnas i hälsokostbutiker) kan gula ärter användas. Dessa måste dock blötläggas i förväg och kokas längre.

Split peas är torkade åkerärter vars yttre skal har polerats bort och som sedan delats i halvor. Sådana ärter behöver inte blötläggas i förväg och har kortare koktid än gula ärter. Läs mer > Om åkerärter. 

Vattenreduktion = beräknad mångd vätska som kokar bort. Läs mer > Om vattenförändringar.

Alternativ

Hemlagade krutonger

Svensk ärtsoppa

Fler recept inom Ärt- bön- och linssoppa

Liknande recept som Split pea soup, Potage saint Germain, engelsk-fransk ärtsoppa