
Foto: Film: French Cooking Academy, potage saint Germain
Split pea soup, Potage saint Germain, engelsk-fransk ärtsoppa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 624

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2496 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 2%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Split peas, delade ärter 5.0 dl 63%
Gul lök 1.0 styck 2%
Stjälkselleri 2.0 stjälkar 0%
Morot 2.0 styck 3%
Smör 2.0 msk 8%
Kycklingbuljong hemlagad 15.0 dl 3%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Timjan färsk 2.0 kvistar 0%
Fläskben rökt 1.0 styck %
eller %
Rökt paprikapulver 2.0 krm 0%
Vattenreduktion -4.0 dl -0%
Tillval:
Vitt bröd 4.0 skivor 12%
Smör 2.0 msk 8%
Kockskolan:
Om åkerärter > Äts ej
Om ärter> Äts ej
Om krutonger > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "French cooking" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.- Förbered: Skala och tärna lök. Ansa och skiva eller hacka selleri och morötter. Rökt fläskben (lägg) med lite kvarvarande kött ingår i receptet för att ge lätt röksmak. Mängd kött enligt eget önskemål. För vegetarisk soppa tillsätts i stället lite rökt paprikapulver.
- Fräs: Hetta upp smör i gryta eller stekkastrull på medelvärme. Stek lök, selleri och morötter tills löken mjuknat utan att bli bränd.
- Soppa: Tillsätt ärter, lagerblad, timjan och lite salt. Tillsätt buljong och fläskben. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 1-1½ timme. När ärterna är mjuka och krämiga är soppan klar. Ta ur benet och skär bort kött som återförs till soppan. Mixa soppan om fin soppa önskas. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
- Krutonger: Tillaga under tiden krutonger om sådant önskas. Skär brödtärning och stek dem gyllene i rikligt med smör. Låt rinna av på hushållspapper.
- Servera soppan het med krutonger eller ett gott mjukt bröd till. Garnera soppan med lite kryddgrönt.
Kockens kommentar
I brist på split peas (brukar finnas i hälsokostbutiker) kan gula ärter användas. Dessa måste dock blötläggas i förväg och kokas längre.Split peas är torkade åkerärter vars yttre skal har polerats bort och som sedan delats i halvor. Sådana ärter behöver inte blötläggas i förväg och har kortare koktid än gula ärter. Läs mer > Om åkerärter.
Vattenreduktion = beräknad mångd vätska som kokar bort. Läs mer > Om vattenförändringar.
Alternativ
Fler recept inom Ärt- bön- och linssoppa
Liknande recept som Split pea soup, Potage saint Germain, engelsk-fransk ärtsoppa
-
Bönsoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Vit bönsoppa med curry
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Cornetti e ceci - kikärtssoppa med makaroner
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Svensk klassisk ärtsoppa, ärtor med fläsk
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Split pea soup, Potage saint Germain, engelsk-fransk ärtsoppa
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Indisk linssoppa (friluftsmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Primus
-
Citronsmakande korv- och linssoppa toppad med basilikakräm
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Vegetarisk irländsk soppa
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grön ärtpuré med pepparrotsfraiche (grön ärtsoppa)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Yellow dal tadka, indisk gul linssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan