Svensk klassisk ärtsoppa, ärtor med fläsk

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Svensk klassisk ärtsoppa, ärtor med fläsk

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Gula ärter torkade

500.0 

gram

Fläskkött rimmat

250.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Timjan torkad

1.0 

tsk

Mejram torkad

1.0 

tsk

Lagerblad

2.0 

blad

Vatten till soppa

1.7 

liter

Köttfond koncentrerad

3.0 

msk

el. buljongtärning

 

 

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Senap svensk

4.0 

msk

Timjan

 

 

Mejram torkad

 

 

 

Kockskolan:

 

Om soppor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

1698 Strong Ale

Medelbesk ale
Pris: 15 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 86

Kcal / portion: 676

GBR (GI) / port: 8

Recept: 2703 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 3%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 785 gram)

Ingredienser

Visa:

Gula ärter torkade 500.0 gram 59%

Fläskkött rimmat 250.0 gram 33%

Gul lök 1.0 styck 2%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Mejram torkad 1.0 tsk 0%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Vatten till soppa 1.7 liter 0%

Köttfond koncentrerad 3.0 msk 3%

el. buljongtärning 0%

Salt 0%

 

Tillbehör:

Senap svensk 4.0 msk 4%

Timjan 0%

Mejram torkad 0%

 

Kockskolan:

Om soppor > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 10 tim )

  1. Dag 1: Skölj ärterna i en sil och lägg i en skål. Täck med vatten, men salta inte. Ställ svalt över natt.
  2. Dag 2: Skala och grovhacka lök. Skölj av ärterna i kallt vatten i en sil. Lägg över i kastrull och tillsätt vatten. Tillsätt fond, fläskkött (hel bit), lök, lagerblad, timjan eller mejram.
  3. Låt koka under lock 1-1,5 timme tills ärterna är mjuka. Ta sedan upp fläskköttet och skär det i bitar. Lägg tillbaka.
  4. Smaka av med timjan/mejram och salt.
    Är soppan för tjock, späd med vatten. Enligt kännare skall den vara ganska tunn. Är den för tunn kan man röra ner lite senap.

Kockens kommentar

 Har man tillgång till fläskbuljong, till exempel efter att ha kokat skinka, väljer man detta i stället för vatten och fondkoncentrat. Som efterrätt serveras traditionellt pannkaka med sylt och vispad grädde. Efter en sådan middag är man garanterat mätt. Ärtsoppa går bra att frysa. Det finns färdig ärtsoppa att köpa i butik, fungerar helt ok. Läs mer > Om soppor.

Historia: Rätten är typisk torsdagsmat, vilket går tillbaka till tiden då Sverige var katolskt och fredagar var fastedagar. Författaren August Strindberg kallade rätten för "Gudamat". De glada gubbarna på hans tid, liksom nationalistiska studenter, samt herrarna på officersmässar, drack varm punch till soppan. Man (bort-)förklarade det med att drycken minskade på ärtornas förmåga att ge väderspänningar. Ärtsoppa är klassisk svensk husmanskost. Bilden ovan visar världsmästare i boxning Ingemar Johansson som under "lumpen" äter ärtsoppa.

Erik XIV: Det sägs att Erik XIV, Gustav Vasas äldste son (kung 1560–1568), dog av förgiftad ärtsoppa. Även om hans bröder var benägna att ta livet av den tidigare kungen, så finns det inga säkra belägg för detta. 1958 öppnades graven varvid man fann dödlig mängd arsenik i kroppen, vilket gör att man tror på förgiftning, men giftet kan komma från kistan. Några spår av ärtsoppa eller fläsk fann man inte.

Passar till

Pannkaka med sylt och grädde

Fler recept inom Ärt- bön- och linssoppa

Liknande recept som Svensk klassisk ärtsoppa, ärtor med fläsk