Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 324

Kcal / portion: 78

GBR (GI) / port: 11
Recept: 466 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 3%
Kolhydrater: 61%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Vitt bröd 6.0 skivor 100%
Smör 0%
Olivolja 0%
Kockskolan:
Om krutonger > Äts ej
Om snittar, kanapéer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Skär brödet i 2,5 centimeter tjocka skivor, eller i 0,5-1 centimeter om de skall användas till kanapéer. Kanterna skärs bort om inte hela skivor önskas.
- Torrostade krutonger
Enklast är att brunrosta hela skivor i brödrost och sedan skära upp det i bitar om så önskas. Att torrosta i panna utan smör är svårt utan att brödet svartbränns. - Smörstekta krutonger
Använd hela skivor eller skuret i bitar (se kommentar). Hetta upp smör i panna på medelhög värme. Lägg i brödet och stek dem gyllenbruna på var sida utan att svartbränna. Önskas vitlökssmak gnider man först in pannan med en halverad vitlöksklyfta, alternativt gör man det i efterhand. - Ugnsrostade krutonger (165°C)
Lägg brödet på galler och rosta dem i cirka 30 minuter. Pensla med olivolja efter halva tiden. När de är torra och lätt brynta tas de ut. Efter rostning kan de gnidas in med en halverad vitlöksklyfta.
Ostkrutonger: Ett alternativ är att efter rostning riva hårdost på brödet och droppa lite olivolja över. Bryn det under grill tills osten smält och fått lite färg.
Kockens kommentar
Små krispiga krutonger är ett utmärkt tillbehör till sallader, soppor med mera. Variera form enligt eget tycke - kors, trekanter, cirklar, hjärtform, halvmånar, eller helt enkelt i små kuber. Kan serveras urhålade med fin ragufyllning i mitten. Hela vitlöksskivor är utmärkt tillbehör till soppa, till exempel löksoppa. Franskans croûtes = den brunbrända skorpan på bakat bröd. Croûtons = rostat eller stekt bröd. I Frankrike serveras ofta halvmåneformade krutonger som kanapéer med någon smaskigt pålägg (läs mer > Om kanapéer, sandwich).
Passar till
Fler recept inom Tilltuggsbröd, brödkringlor
Liknande recept som Hemlagade krutonger - Croûtons
-
Grissini - klassiska italienska pinnar
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oststänger av smördeg
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frasiga smördegspinnar till soppa
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hemlagade krutonger - Croûtons
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vitlöksbröd
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pa amb tomāquet, tomat- och vitlöksbröd
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Örtiga tunnbrödschips
Tid: 12 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ostsnurror
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillat bröd
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kryddostskorpa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef