Löksoppa - Soupe d´onions (gratinée)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Löksoppa - Soupe d´onions (gratinée)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Gul lök

4.0 

styck

Smör+olja till stekning

2.0 

msk

Salt

0.5 

tsk

Strösocker

0.5 

tsk

Vetemjöl

2.5 

msk

Kalvbuljong avfettad

1.0 

liter

el. vatten + konc. fond

 

 

Torrt vitt vin

1.0 

dl

 

Tillval:

 

Konjak/brandy

3.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Baguette, bagett

1.0 

styck

Parmesan nyriven

2.0 

dl

Krutonger

 

 

 

Kockskolan:

 

Om soppor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Kilkenny

Ljus medium ale
Pris: 15 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 450

GBR (GI) / port: 5

Recept: 1800 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 3%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 439 gram)

Ingredienser

Visa:

Gul lök 4.0 styck 12%

Smör+olja till stekning 2.0 msk 11%

Salt 0.5 tsk 0%

Strösocker 0.5 tsk 1%

Vetemjöl 2.5 msk 4%

Kalvbuljong avfettad 1.0 liter 4%

el. vatten + konc. fond 0%

Torrt vitt vin 1.0 dl 4%

 

Tillval:

Konjak/brandy 3.0 msk 5%

 

Tillbehör:

Baguette, bagett 1.0 styck 37%

Parmesan nyriven 2.0 dl 19%

Krutonger 0%

 

Kockskolan:

Om soppor > Äts ej

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Skala och skiva lök.
  2. Stek: Lägg löken i en kastrull med smör och olja. Lägg på locket och låt puttra på låg värme i cirka 15 minuter. Akta så att den inte bränns vid.
  3. Ta av locket, öka värmen till medelhög och rör ner salt och socker. Bryn under flitig omrörning tills löken fått en jämn, mörkbrun färg (i 30-40 minuter). Akta så att den inte bränns vid. Sockret gör att löken lättare bryns.
  4. Strö över mjöl och rör om i 3 minuter. Ta av från plattan.
  5. Koka parallellt upp buljongen. Rör ner buljongen i lökkastrullen. Tillsätt vin och smaka av. Låt sjuda med locket på glänt i minst 30 minuter. Skumma av soppan några gånger. Smaka av.
  6. Ställ åt sidan i avvaktan på servering.
  7. Tillbehör: Riv hårdost och lägg i skål. Låt gästerna själva servera sig av osten. Servera soppan med krutonger (se recept via länk nedan), eller med ostsmörgås gratinerad i ugn. Vitt färskt bröd passar också bra.
  8. Servera: Värm upp soppan så att den sjuder. Tillsätt eventuell konjak. Servera med tillbehör. Klassiskt franskt är att lägga runda brödskivor med ost i botten av portionsskålar och att hälla soppan över. Ett alternativ är att gratinera soppan i ugn, se kommentar.

 

Kockens kommentar

Löken måste puttra länge och sakta i smör och olja och sedan sjuda länge och sakta i buljong för att utveckla den djupa och fylliga smak som karaktäriserar en perfekt löksoppa. De flesta recept man hittar i kokböcker och på nätet är förenklingar av detta recept, men de blir inte lika goda om man inte tar sig tid att laga denna rätt.

Ostgratinerad löksoppa (fr. Potage d´onions gratinée): Värm ugnen till 165°C. Häll den färdigkokta varma löksoppan i ugnsfasta skålar. Lägg brödskivor på soppan och strö över rikligt med riven ost. Stänk över lite olivolja. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Sätt på grillen och låt den stå några minuter tills osten lätt brynts. Servera genast.

Passar till

Krutonger

Fler recept inom Grönsakssoppa

Liknande recept som Löksoppa - Soupe d´onions (gratinée)