Bouchée ā la Reine, drottningens vol-au-vent

Foto: Film: Gourmand, bouchée rein

Bouchée ā la Reine, drottningens vol-au-vent

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Smördeg

400.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Mjölk el. vatten

1.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

 

Fyllning:

 

Kycklingbröst utan skinn

2.0 

styck

Kycklingbuljong hemlagad

5.0 

dl

el. konc. fond + vatten

 

 

Champinjoner färska

300.0 

gram

Smör

40.0 

gram

Vetemjöl

4.5 

msk

Vispgrädde

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Tryffel skivad

 

 

Vitt vin

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vol-au-vent >

 

 

Så stuvar man >

 

 

Så kokas höns, kyckling >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 180

Kcal / portion: 733

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2933 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 12%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 408 gram)

Ingredienser

Visa:

Smördeg 400.0 gram 54%

Ägg 1.0 styck 2%

Mjölk el. vatten 1.0 msk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Fyllning:

Kycklingbröst utan skinn 2.0 styck 13%

Kycklingbuljong hemlagad 5.0 dl 1%

el. konc. fond + vatten 0%

Champinjoner färska 300.0 gram 3%

Smör 40.0 gram 10%

Vetemjöl 4.5 msk 5%

Vispgrädde 1.0 dl 12%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Tryffel skivad 0%

Vitt vin 0%

 

Kockskolan:

Om vol-au-vent > Äts ej

Så stuvar man > Äts ej

Så kokas höns, kyckling > Äts ej

Tillagning (1 tim + 45 min )

Se film, klicka på "Gourmand" under bilden ovan. Fyllningen bör tillredas i förväg och sedan värmas upp inför fyllning av vol-au-vent. Detta för att inte brödbägarna skall mjukna och falla ihop.

  1. Kyckling: Koka upp buljong i en kastrull. Lägg i kycklingfiléerna och låt sjuda på svag värme i 30 minuter. Lägg åt sidan.
  2. Svamp: Skölj champinjoner och dela dem i fyra delar. Koka 5 minuter i buljongen. Alternativ pudra dem med mjöl och lättstek dem i panna med smör utan att de ändrar färg. Lägg åt sidan, spar buljongen.
  3. Tillval tryffel: Förväll (lättkoka) lite skivad tryffel i vitt vin.
  4. Stuvning: Vispa samman smör och mjöl i en kastrull på medel värme. Tillsätt buljong och grädde. Låt sjuda i 10 minuter så att såsen blir krämig och lite trögflytande. Skär kycklingen i tärningar. Tillsätt svamp och kyckling. Ställ åt sidan.
  5. Bouchée: Baka små vol-au-vent enligt recept > Hembakad vol-au-vent. Det tar cirka 45 minuter.
  6. Servera: Värm upp stuvningen och fyll brödkopparna som helst skall vara nybakade. Lägg på locket. Kalla koppar kan värmas upp i ugn 180°C i 5 minuter. Servera.

Kockens kommentar

Serveras bakverket med kniv och gaffel är det en fördel om botten på vol-au-ventens borttagits. Skall bouchéen ätas med handen måste den finnas kvar. Läs mer, se recept > Hemlagad vol-au-vent.

Vol-au-vent (fr. flyga i luften): I Frankrike skiljer man på vol-au-vent som är 15-20 centimeter breda och på "bochées" som är 6-8 cm (detta recept). En bouchée serveras som förrätt, aptitretare, drinktilltugg. Namnet vol-au-vent skapat av mästerkocken Caręme som ville skapa ett luftigt bröd. Läs mer > Om vol-au-vent.

Alternativ

Hembakad vol-au-vent

Lobster Newburg

Puits d´amour, en snuskig bakelse

Blanquette de poulet, stuvad kyckling

Fler recept inom Krustader, vol-au-vents ¤

Liknande recept som Bouchée ā la Reine, drottningens vol-au-vent