Galette des Rois, trettondagstårta med mandelkräm

Foto: Film: JustIn Cooking, Galette des Rois

Galette des Rois, trettondagstårta med mandelkräm

Lägg till ingredienser

Bitar: 12

Smördeg hemlagad

750.0 

gram

Alternativ:

 

Smördeg färdig

 

 

 

Fyllning:

 

Smör rumsvarmt

150.0 

gram

Mandelmjöl

4.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Strösocker

1.5 

dl

Ägg

3.0 

styck

Vaniljsocker

1.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

Sprits och tyll >

 

 

 

Tillval:

 

Mörk rom

1.0 

msk

Bondbönor rå

1.0 

styck

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

 

Glasyr:

 

Vatten

0.5 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Rom

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om galettes >

 

 

Om gröt >

 

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 409

Kcal / portion: 544

GBR (GI) / port: 5

Recept: 6522 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 27%

Kolhydrater: 34%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 133 gram)

Ingredienser

Visa:

Smördeg hemlagad 750.0 gram 45%

Alternativ:

Smördeg färdig Äts ej

 

Fyllning:

Smör rumsvarmt 150.0 gram 17%

Mandelmjöl 4.0 dl 15%

Strösocker 1.0 dl 6%

Strösocker 1.5 dl 9%

Ägg 3.0 styck 3%

Vaniljsocker 1.0 msk 1%

Bakplåtspapper Äts ej

Sprits och tyll > Äts ej

 

Tillval:

Mörk rom 1.0 msk 0%

Bondbönor rå 1.0 styck Äts ej

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 1%

 

Glasyr:

Vatten 0.5 dl 0%

Strösocker 0.5 dl 3%

Rom 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Om galettes > Äts ej

Om gröt > Äts ej

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim )

Se film, klicka på "Justine" under bilden.

  1. Smördeg: Tillred smördeg enligt recept > Hemlagas smördeg i 729 skikt. Extra tidsåtgång 10 timmar. Kavla ut degen till 4 millimeters tjocklek. Skär ut två rundlar 28 centimeter breda. Lägg över på bakplåtspapper och lägg i kylskåp.

    Alternativ: Köp 4 paket färdig färsk smördeg som är minst 28x28 cm x 2 millimeter (läs mer, klicka på ingrediensen). Pensla två av dem med lite vatten eller avsvalnat smält smör. Lägg på en platta på vardera. Tryck lätt till dem så att degen fastnar. Ta ut två rundlar och lägg i kylskåp.

    Det blir en del deg till övers som inte kan knådas ihop och användas som smördeg. Däremot som enkel smördeg till andra bakverk. 
  2. Mandelkräm: Bearbeta smöret mjukt och smidigt i en bunke med en degskrapa. Tillsätt socker och rör ihop. Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt mandelmjöl och rör ihop till en smidig smet. Tillsätt vanilj och eventuell rom. Rör om.
  3. Spritsa: Fyll en spritspåse med bred tyll. Vispa samman ägg i en kopp. Ta ut smördegen ur kylen. Pensla 2 centimeter av kanten med äggvispet. Spritsa ut mandelkrämen i cirklar från mitten och ut, men inte på den smörade kanten. Spritsa resten av krämen i cirklar till en kulle. Tryck ner "bönan" i degens utkant (se kommentar).
  4. Tårta: Placera den andra smördegen över kakan. Tryck till tårtkanten med fingertopparna inifrån och ut så att skivorna fäster i varandra. Snitta kanten med vass kniv utifrån och in med cirka 1 centimeters mellanrum. Tryck försiktigt upp kanten med pekfingret. Pensla ovansidan med uppvispat ägg. Undvik att pensla kanten. Ställ i kylskåp i 2 timmar.
  5. Förvärm ugnen till 200°C.
  6. Ta ut och pensla kakan en gång till med äggvisp. Lägg över på ugnsplåt.
  7. Dekor: Snitta försiktigt ytan med vass kniv i ett vackert bladmönster (se filmen). Avsluta med att picka små hål i degen för att släppa ut ånga.
  8. Grädda 20 minuter i 200°C och därefter 30 minuter i 180°C.
  9. Glasering: Värm upp vatten och socker och rör om tills socket löst upp helt. Tillsätt rom om sådan önskas och låt svalna.
  10. Ta ut kakan som nu skall ha fått fin gyllenbrun yta. Pensla med sockervatten.

Kockens kommentar

I filmreceptet används hälften vardera mandelmjöl från skalad och oskalad (fullkorns-) mandel. Detta recept är klassiskt nordfranskt. I södra Frankrike görs den traditionellt av söt briochedeg smaksatt med apelsinblomsvatten som formas till en krans och dekoreras med pärlsocker. Läs mer > Om galettes.

Tårtan bakas traditionellt till Trettondagen i Frankrike. Kallas "kungstårta" namngivet efter de tre vise männen som besökte Jesusbarnet. En liten porslins­figur (förr en böna, fr. favé) bakas in i tårtan och den som får figuren i sin tårtbit blir kvällens kung. Jämför svensk tradition med en mandel i gröten till Jul (läs mer > Om gröt).

Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor

Liknande recept som Galette des Rois, trettondagstårta med mandelkräm