Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 185

Kcal / portion: 875

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3500 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 11%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxbringa rimmad kokt 600.0 gram 62%
eller %
eller %
Köttrester 0%
Potatis 800.0 gram 15%
Gul lök 1.0 st stor 2%
Smör 50.0 gram 10%
Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%
Kryddpeppar krossad 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Ägg 3.0 styck 5%
Ättiksgurka konserv 2.0 styck 1%
Rödbetor inlagda 4.0 dl 3%
Kockskolan:
Om lapskojs > Äts ej
Kock: Kockskolan x1
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Skär köttet i små bitar. Finhacka persilja. Skala potatis. Skala lök och grovhacka.
- Koka potatis och lök tillsammans tills mjuk i 20-30 minuter.
- Stek ägg i smör.
- Häll bort spadet, men spara lite till moset. Mosa lökpotatisen och tillsätt kött och smör. Späd moset med kokspadet till önskad konsistens.
- Servera med gurka, rödbetor och ägg. Garnera med persilja.
Kockens kommentar
En utmärkt restmatsrätt. Godast är att använda kokt rimmad oxbringa, gärna överblivet kött från tidigare måltid. Det går också att använda Salta Biten som säljs konserverad eller annat rimmat burkkött. Likaså annat kött av gris, lamm eller vilt. Överbliven kokt potatis kan också användas. Lök kan utelämnas.Lapskojs är ursprungligen sjömansmat på 1600-talet bestående av saltat kött blandat med rovor och annat som stod till buds till exempel lök. Rätten kokades och mosades för att besättningen förr ofta hade ömmande tänder till följd av att de drabbades av skörbjugg. Läs mer > Om lapskojs.
Alternativ
Fler recept inom Övriga klassiska kötträtter
Liknande recept som Lapskojs, potatismos med kött
-
Klassisk kokt tunga med mos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalmarlåda med skånsk potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Får i kål, köttgryta av bog och/eller bringa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lapskojs, potatismos med kött
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Tjälknöl (tjälknul)
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Älgstek i ugn
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Renstek
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hare med gräddsås på klassiskt vis
Tid: 7 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman