Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 85

Kcal / portion: 548

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2191 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 2%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Lammbog+bringa m. ben 1.5 kilo 52%
Kryddpeppar 10.0 korn 0%
Salt 2.0 tsk 0%
Vitkål ansad 1.0 kilo 14%
Gul lök 1.0 st stor 3%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Timjan färsk 3.0 kvistar 0%
Tillbehör:
Potatis 1.0 kilo 31%
Kockskolan:
Så lagas lammbog > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Vattnet skall knappt täcka köttet. Skär köttet i bitar och lägg i grytan. Koka upp och skumma av.
- Salta och peppra. Sänk till låg värme och låt sjuda i 30 minuter under lock.
- Skala under tiden lök och skär den och kålen i grova bitar. Fräs kålet lätt i panna med smör på medelhög värme i cirka 5 minuter. Stek i omgångar, inte för mycket i pannan samtidigt.
- Tillsätt kål, lök, lagerblad och timjan i grytan. Koka ytterligare 30 minuter.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Smaka av köttet att det är mjukt. Om inte, koka ytterligare i upp till 20 minuter. Serveras varmt med klippt timjan över.
Kockens kommentar
En klassisk rätt, som idag snarare lagas på lamm än får. Fårkött kräver längre koktid än lammkött. Bra på hösten då det finns bra vitkål och billigt lammkött. Se till att få benen knäckta vid inköpet. Bringan är fetare än bogen och ger mer smak. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Övriga klassiska kötträtter
Liknande recept som Får i kål, köttgryta av bog och/eller bringa
-
Klassisk kokt tunga med mos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalmarlåda med skånsk potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Får i kål, köttgryta av bog och/eller bringa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lapskojs, potatismos med kött
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Tjälknöl (tjälknul)
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Älgstek i ugn
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Renstek
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hare med gräddsås på klassiskt vis
Tid: 7 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman