Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 125

Kcal / portion: 805

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3222 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Renstek 800.0 gram 27%
Matfett till stekning 1.5 msk 5%
Sås:
Kantareller färska 3.0 dl 1%
Rött vin 1.0 dl 2%
Viltfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%
Grädde 2.0 dl 22%
Vinbärsgelé 2.0 msk 3%
Tillbehör:
Tomater 8.0 styck 4%
Ströbröd 1.0 dl 7%
Bulgur gryn 3.0 dl 26%
Persilja finhackad 4.0 msk 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen till 175°C.
- Salta och peppra steken. Hetta upp matfett i en stekpanna på hög värme och bryn köttet hastigt runt om.
- Lägg steken i en smord ugnsfast form och sätt in steken i cirka 45 minuter (30 minuter per kilo) till kärntemperatur 63°C. Låt vila i 15 minuter.
- Halvera tomater och häll på ströbröd, hackad persilja, salt och peppar. Sätt in i ugn bredvid köttet i 10 minuter.
- Tillred bulgur enligt anvisning på paketet.
- Svampsås: Stek svampen torr i panna utan fett på medelhög värme. Tillsätt matfett och stek i några minuter till.
- Tillsätt rödvin+fond och koka ner något.
Vispa ner mjöl+lite vatten. Tillsätt grädde.
Smaksätt med gelé, steksky, salt, peppar.
Låt småkoka i 3-5 minuter.
Kockens kommentar
Överblivet kött är utmärkt restmat, uppvärmd eller kall t.ex. på smörgås.
Tillbehörsalternativ
Fler recept inom Övriga klassiska kötträtter
Liknande recept som Renstek
-
Klassisk kokt tunga med mos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalmarlåda med skånsk potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Får i kål, köttgryta av bog och/eller bringa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lapskojs, potatismos med kött
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Tjälknöl (tjälknul)
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Älgstek i ugn
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Renstek
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hare med gräddsås på klassiskt vis
Tid: 7 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman