Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 125

Kcal / portion: 806

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3223 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rådjursstek 700.0 gram 21%
Matfett till stekning 2.0 msk 6%
Salt 0%
Marinad:
Gul lök hackad 1.0 styck 2%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Morot 1.0 styck 1%
Rödvin till gryta 8.0 dl 19%
Kryddpeppar hel 5.0 styck 0%
Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Sås:
Grädde 3.0 dl 34%
Maizena ljus 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 17%
Sallat 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Så lagas rådjursstek > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min + 48 tim )
- Marinera: Lägg steken i en bunke (fryst stek behöver ej tinas). Hacka morot och lök. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll den över köttet. Låt stå i kylskåp i minst 2 dygn. Vänd köttet en gång per dag.
- Dag 3: Hetta upp matfett i stekpanna och bryn köttet runt om på medelhög värme. Salta köttet och tillsätt hälften av marinaden och låt köttet bräsera (steka) under lock på låg värme i ca 1½ timme. Späd med resten av marinaden under tiden.
- Koka potatis och förbered grönsaker under tiden.
- Sås: Häll grädde i en kastrull. Smaksätt med silad marinad, salt och peppar. Låt småkoka i 3-5 minuter.
Tillbehörsalternativ
Fler recept inom Övriga klassiska kötträtter
Liknande recept som Hjort- eller rådjursstek
-
Klassisk kokt tunga med mos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalmarlåda med skånsk potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Får i kål, köttgryta av bog och/eller bringa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lapskojs, potatismos med kött
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Tjälknöl (tjälknul)
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Älgstek i ugn
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Renstek
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hare med gräddsås på klassiskt vis
Tid: 7 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman