Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 155

Kcal / portion: 753

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3012 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 9%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammracks skivad 12.0 styck 20%
Skinka rökt 1/2 cm skiva 4.0 skivor 14%
Matfett till stekning 1.0 msk 3%
Skånsk potatis:
Potatis 800.0 gram 18%
Gul lök 1.0 styck 2%
Smör el. margarin 2.0 msk 7%
Standardmjölk (röd) 1.5 dl 3%
Vispgrädde 1.5 dl 18%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Saltgurka 200.0 gram 1%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Skånsk potatis: Skala potatis och skär i tärningar. Skölj i kallt vatten och låt rinna av
väl, torka av lätt i handduk vid behov. Skala och finhacka lök.
- Hetta upp matfett i en stekgryta. Bryn potatisen i gryta på medelhög värme
och i rikligt med smör cirka 5 minuter. Rör om. Sänk värmen när potatisen fått
färg och tillsätt hackad lök. Fräs löken några minuter.
- Slå upp potatislöken i en sil för fettavrinning (ej nödvändigt). Häll
tillbaka i grytan.
- Tillsätt mjölk och grädde, upp till 2/3-delar av potatisen i grytan. Låt
sjuda på svag värme tills lagom tjock konsistens och potatisen mjuknat (cirka 15
minuter). Rör om då och då, för att inte brännas vid. Smaka av med sky
(koncentrerad oxfond), salt och peppar.
- Kött: Lammkotletter steks i (grill-)panna på medelhög värme i cirka 2 minuter på var sida. Skinka lättsteks hastigt (bräcks) på var sida.
Kockens kommentar
Kalmarlåda består av skånsk potatis och stekt kött, som kan vara lammkotletter, rökt skinka eller baconskivor. Serveras med saltgurka och garneras med persilja.
Fler recept inom Övriga klassiska kötträtter
Liknande recept som Kalmarlåda med skånsk potatis
-
Klassisk kokt tunga med mos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalmarlåda med skånsk potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Får i kål, köttgryta av bog och/eller bringa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lapskojs, potatismos med kött
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Tjälknöl (tjälknul)
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Älgstek i ugn
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Renstek
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hare med gräddsås på klassiskt vis
Tid: 7 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman