Brun eller lys lapskaus, norsk lapskojs

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu. Film: REMA 1000, lapskaus

Brun eller lys lapskaus, norsk lapskojs

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grytbitar oxkött

800.0 

gram

Gul lök

1.0 

st stor

Vetemjöl

2.0 

msk

Oxbuljong avfettad

1.0 

liter

el. vatten + konc. fond

 

 

Kålrot

100.0 

gram

Morot

2.0 

styck

Potatis

800.0 

gram

Purjolök

1.0 

styck

Smör till stekning

40.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Rödbetor inlagda

4.0 

dl

Grönt till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om lapskojs >

 

 

Så bryner man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 86

Kcal / portion: 633

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2531 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 3%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 736 gram)

Ingredienser

Visa:

Grytbitar oxkött 800.0 gram 46%

Gul lök 1.0 st stor 3%

Vetemjöl 2.0 msk 3%

Oxbuljong avfettad 1.0 liter 5%

el. vatten + konc. fond 0%

Kålrot 100.0 gram 1%

Morot 2.0 styck 3%

Potatis 800.0 gram 21%

Purjolök 1.0 styck 3%

Smör till stekning 40.0 gram 11%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Rödbetor inlagda 4.0 dl 5%

Grönt till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om lapskojs > Äts ej

Så bryner man > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Martin" under bilden. Recept och film avser brun lapskaus, medan bilden avser lys (ljus) dito. Läs mer, se kockens kommentar nedan.

  1. Tärna kött. Skala lök och skär i bitar.
  2. Bryn: Hetta upp rikligt med smör i stekkastrull på hög värme. Bryn köttet väl. Rör om. Tillsätt löken och låt det också få färg.
  3. Koka: Strö över lite vetemjöl och rör om. Fyll på med vatten eller oxbuljong så att det täcker. Låt sjuda under lock i cirka 1 timme.
  4. Grönsaker tillsätts allteftersom beroende på koktid. Skala, grovtärna kålrot och morot. Tillsätt detta och låt koka i cirka 10 minuter. Skala och grovtärna potatis. Rensa purjon och skär i små bitar. Tillsätt detta och låt koka i ytterligare 10-15 minuter. Salta och peppra.
  5. Servera med inlagda rödbetor eller gurka. Garnera gärna med lite kryddgrönt.

Kockens kommentar

I Norge skiljer man skiljer man på brun och lys (ljus) lapskaus. Brun tillagas av nötkött, helst av finare slag, som tillsammans med lök först bryns i smör innan det kokas med övriga varor. Lys tillagas av fläsk eller lamm som kokas utan att först brynas. Utöver kött och lök ingår potatis och andra rotsaker av varierande slag, purjolök och kryddor. Läs mer > Om lapskojs.

Alternativ

Liverpool Scorce, ngelsk lapsjojs

Svensk lapskojs

Fler recept inom Övriga potatisrätter

Liknande recept som Brun eller lys lapskaus, norsk lapskojs