För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Scan ¤

Lapskojs, potatismos med kött

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Oxbringa rimmad kokt

600.0 

gram

eller

 

 

Salta Biten konserv

 

 

eller

 

 

Köttrester

 

 

Potatis

800.0 

gram

Gul lök

1.0 

st stor

Smör

50.0 

gram

Vitpeppar nymald

1.0 

krm

Kryddpeppar krossad

1.0 

tsk

 

Tillbehör:

 

Ägg

3.0 

styck

Ättiksgurka konserv

2.0 

styck

Rödbetor inlagda

4.0 

dl

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om lapskojs >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 185

Kcal / portion: 875

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3500 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 11%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 473 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxbringa rimmad kokt 600.0 gram 62%

eller %

Salta Biten konserv 0%

eller %

Köttrester 0%

Potatis 800.0 gram 15%

Gul lök 1.0 st stor 2%

Smör 50.0 gram 10%

Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%

Kryddpeppar krossad 1.0 tsk 0%

 

Tillbehör:

Ägg 3.0 styck 6%

Ättiksgurka konserv 2.0 styck 1%

Rödbetor inlagda 4.0 dl 3%

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om lapskojs > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Skär köttet i små bitar. Finhacka persilja. Skala potatis. Skala lök och grovhacka.
  2. Koka potatis och lök tillsammans tills mjuk i 20-30 minuter.
  3. Stek ägg i smör.
  4. Häll bort spadet, men spara lite till moset. Mosa lökpotatisen och tillsätt kött och smör. Späd moset med kokspadet till önskad konsistens.
  5. Servera med gurka, rödbetor och ägg. Garnera med persilja.

Kockens kommentar

En utmärkt restmatsrätt. Godast är att använda kokt rimmad oxbringa, gärna överblivet kött från tidigare måltid. Det går också att använda Salta Biten som säljs konserverad eller annat rimmat burkkött. Likaså annat kött av gris, lamm eller vilt. Överbliven kokt potatis kan också användas. Lök kan utelämnas.

Lapskojs är ursprungligen sjömansmat på 1600-talet bestående av saltat kött blandat med rovor och annat som stod till buds till exempel lök. Rätten kokades och mosades för att besättningen förr ofta hade ömmande tänder till följd av att de drabbades av skörbjugg. Läs mer > Om lapskojs.

Alternativ

Scouse, brittisk lapskojs

Norsk lapskaus

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Övriga potatisrätter

Liknande recept som Lapskojs, potatismos med kött