Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Hummersoppa
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 99
Kcal / portion: 358
GBR (GI) / port: 0
Recept: 1431 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 9%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Hummer med skal kokt 1.0 styck 16%
Hummerbuljong } 10.0 dl 7%
Vispgrädde 3.0 dl 75%
Konjak/brandy 0.5 msk 1%
Tillval:
Madeira 0%
Redningsmjöl 0%
Tillbehör:
Dill 2.0 kvistar 0%
Vitt matbröd 0%
Kockskolan:
Ger 1 tallrik/portion
Om skaldjursbuljong > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (14 min )
- Dag1: Skala hummern och ta ut köttdelarna. Ställ in köttet i kylskåpet. Ta bort magsäck och gälar (se > Så kokas hummer).
- Tillaga hummerfond av skal och rester enligt separat recept > Koka hummerbuljong (länk nedan). I brist på sådan används koncentrerad, flytande hummerfond utspätt med vatten eller mjölk.
- Dag 2: Värm sopptallrikarna i ugn på svag värme.
- Häll fond, grädde och konjak i en kastrull. Koka upp och ta ifrån spisen. Önskas tjockare soppa tillsätt lite redningsmjöl och låt sjuda i några minuter. Smaka av med salt, peppar och koncentrerad hummerfond.
- Fördela hummerköttet i tallrikarna. Häll upp soppan. Garnera med dillkvist.
Kockens kommentar
Soppan karaktär beror på den hummerfond man använder. Bäst är hemlagad sådan (se recept enligt länk nedan), som skall vara smakrik. Är den för tunn kokas den ner ytterligare eller förstärks med inköpt koncentrerad fond. Innehåller fonden redan konjak så behöves ingen ytterligare mängd. Madeira är också en god smaksättare med eller utan konjak.
Den ätbara delen av en kokt hummer är cirka 1/3-del. Köttandelen utgör cirka 1/4-del. Resten är skal, gälar, ben och utrinnande vatten. Läs mer > klicka på ingrediens > Hummer.
Hummer | Vikt | Ätbart | Köttvikt |
Liten | 400 g | 135 g | 95 g |
Medel | 600 g | 200 g | 145 g |
Stor | 800 g | 270 g | 190 g |
Större | 1000 g | 330 g | 240 g |
Passar till
Fler recept inom Klassiska soppor
Liknande recept som Hummersoppa
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk nässelsoppa
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Svensk klassisk ärtsoppa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bönsoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatis- och rotfruktssoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödbetssoppa
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Morotssoppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lök- och potatissoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Primus
-
Skogssvampsoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Brynt kålsoppa med frikadeller
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan