Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 148

Kcal / portion: 875

GBR (GI) / port: 9
Recept: 3502 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 6%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Havskräftstjärtar kokta 20.0 styck 30%
Salt 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Frityrsmet:
Vetemjöl 1.0 dl 6%
Ägg 1.0 styck 2%
Folköl (3.5%) 1.0 dl 1%
Matolja neutral (ej oliv) 1.0 msk 3%
Tillbehör:
Ris 3.0 dl 25%
Rhode Islandsås färdig 4.0 dl 44%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras skaldjur > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Kock: Kockskolan x2
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (30 min )
- Färska havskräftor kan inte skalas utan måste först kokas (se > Hemkokta havskräftor). Klipp eller bryt upp skalet och ta ut stjärtarna. Torka av fukt med hushållspapper. Salta.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Smet: Blanda mjöl, äggula och öl till en slät smet. Rör ner matoljan. Vispa äggvitan hård och vänd ner. Doppa kräftstjärtarna i frityrsmeten. Låt vila en stund.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Sänk ner stjärtarna i het olja. Inte för många åt gången. Fritera dem i 2–3 minuter tills gyllenbruna och genomstekta.
- Ta upp och låt dem rinna av på galler eller hushållspapper.
- Servera med ris och Rhode Islandsås.
Kockens kommentar
Scampi Fritti var en vanlig och populär rätt på svenska restauranger på 1970-talet. Rhode Islandsås är en svensk skapelse. Läs mer, klicka på ingrediensen. Eller gör en egen, se recept via länk nedan.Alternativ
Fler recept inom Klassiska skaldjursrätter
Liknande recept som Scampi fritti, en 70-talsklassiker
-
Räkor helt enkelt
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk räkcocktail (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Hemkokta sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 40 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemkokta havskräftor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Gratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Scampi fritti, en 70-talsklassiker
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Kokt krabba
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemkokt hummer
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Moule marinière - sjömanshustruns musslor
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sallad Aniara (Rhode Islandsallad)
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Chädström