Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 692

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2768 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 5%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Blåmusslor med skal 2.0 kilo 24%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Gul lök 1.0 st stor 3%
Matfett (smör) 4.0 msk 14%
Vitt vin till sås 4.0 dl 10%
Persilja finhackad 1.5 dl 0%
Tillbehör:
Bröd t.ex. baguette 1.0 styck 24%
Kockskolan:
Så kokas skaldjur > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
Borsta och skrapas musselskalen rena. Knacka på öppna musslor. De som inte stänger sig kastas.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i en stor stekkastrull i matfett på medelhög värme i ett par minuter utan att bränna.
Tillsätt vin och kryddor i kastrullen. Koka upp och lägg i musslorna. Koka på högsta värme 4-5 minuter, tills skalen öppnar sig. De som inte öppnat sig kastas. Finhacka persilja och tillsätt mot slutet.
Servera musslorna med sitt spad direkt i djupa tallrikar. Servera gärna ett gott vitt bröd till, som doppas i musselspadet.
Kockens kommentar
Musslor som får koka för länge blir sega. Rätten fungerar utmärkt även som förrätt. Minska i så fall mängden till hälften.
Fler recept inom Klassiska skaldjursrätter
Liknande recept som Moule marinière - sjömanshustruns musslor
-
Räkor helt enkelt
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk räkcocktail (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Hemkokta sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 40 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemkokta havskräftor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Gratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Scampi fritti, en 70-talsklassiker
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Kokt krabba
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemkokt hummer
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Moule marinière - sjömanshustruns musslor
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sallad Aniara (Rhode Islandsallad)
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Chädström