Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 231

Kcal / portion: 777

GBR (GI) / port: 9
Recept: 3108 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 13%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Krabba levande el. rå 4.0 styck 17%
Vatten till kokning 3.0 liter Äts ej
Salt till kokning 100.0 gram Äts ej
Dillfrön 2.0 msk Äts ej
Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej
Timjan färsk 1.0 kvist Äts ej
Tillbehör:
Vitt formbröd 12.0 skivor 30%
Hårdost lagrad 100.0 gram 12%
Bordssmör 75% fett 60.0 gram 13%
Hovmästarsås färdig 2.0 dl 28%
Kockskolan:
Så kokas skaldjur > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 24 tim )
Hemkokning krabba:
- Koka upp lag i stor kastrull, det vill säga vatten och kryddor i en stor kastrull. Låt koka i 10 minuter.
- Lägg i en krabba i taget, koka upp och sedan nästa för att inte plåga djuret i onödan. Låt småkoka i 20 minuter. Fyll på med hett vatten vid behov, så att det täcker krabborna.
- Ta av kastrullen och låt krabborna svalna i lagen. Ställ kastrullen i kylskåp 24 timmar.
- Ta ur krabborna och förvara dem kallt intill servering.
Så rensar och äter man krabba:
- Ta bort "svansen".
- Krabban kan delas på mitten med stor vass kniv, eller så bryter man upp hela skalet med tummen fäst där svansen satt. Det senare gör att man slipper skalflis.
- Bryt av klorna från kroppen och krossa dem med nötknäppare, eller slå hårt med baksidan av en stor, tung kniv. Bryt bort benen som också krossas med nötknäppare.
- Lämpligen gör man grovjobbet med delning och klokrossning i köket (det stänker en del), eller så serverar man hel krabba.
- Ta bort gälarna. Pilla ut krabbköttet i skal och alla hålutrymmen. Allt kan ätas utom skal, gälar och magsäck.
- Servera med rostat eller hårt bröd, bordssmör, lagrad ost och hovmästarsås. Ställ fram en skalskål och hushållspapper.
Kockens kommentar
Krabba säljs färdigkokta i butik. Ungefär 1/3-del av en krabba är ätbart, resten är skal och gälar (läs mer > klicka på ingrediensen). Det är enkelt att tillreda sin egen Hovmästarsås (se bifogade recept).Passar till
Fler recept inom Klassiska skaldjursrätter
Liknande recept som Kokt krabba
-
Räkor helt enkelt
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk räkcocktail (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Hemkokta sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 40 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemkokta havskräftor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Gratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Scampi fritti, en 70-talsklassiker
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Kokt krabba
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemkokt hummer
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Moule marinière - sjömanshustruns musslor
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sallad Aniara (Rhode Islandsallad)
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Chädström