Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 83

Kcal / portion: 475

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1900 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 3%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Sik hel urtagen 1200.0 gram 49%
Tomater 3.0 styck 3%
Smör 50.0 gram 19%
Dill 0.3 knippe 0%
Hushållssnöre Äts ej
Matolja till stekning 1.0 msk 6%
Salsa:
Tomater 4.0 styck 4%
Gul lök 0.5 styck 1%
Vitlök 2.0 klyftor 1%
Vitvinsvinäger 3.0 msk 0%
Strösocker 1.0 msk 3%
Tillbehör:
Fänkål 1.0 styck 3%
Gul lök 0.5 styck 1%
Torrt vitt vin 2.0 dl 7%
Dill 0.2 knippe 0%
Strösocker 1.0 tsk 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Fiskpincett > Äts ej
Kock: Kockskolan x2
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Fänkål: Skär fänkålen i långa bitar. Skiva lök. Lägg i skål och tillsätt vin, dill, salt och socker. Låt marinera i 1 timme.
- Salsa: Skala och finhacka gul lök och vitlök. Tärna tomater. Blanda med socker med vinäger.
- Sätt ugnen på 175°C (el. 225°C, se kommentar).
- Fisk: Fjälla fisken vid behov och gör några snitt i skinnet på båda sidor. Rensa ut magen och skölj rent i kallt vatten. Skär ut rygg-/bukben. Vik upp fisken och noppa ut småbenen med pincett eller plattång. Gnid in fisken med salt och peppar.
- Skiva tomat. Fyll fisken med smörklickar, tomat och dill. Bind ihop den med snöre. Gnid in utsidan med matolja.
- Tillaga: Ta upp fänkålslöken ur marinaden. Stek den i olja någon minut tills den fått färg. Tillsätt lite marinad och låt koka in i ett par minuter.
- Stek fisken i het panna på vardera sidan cirka fyra minuter. Flytta den till en ungsform och grädda den i ugnen cirka fem minuter (eller stek direkt i ugnen, se kommentar).
- Lägg upp och garnera med dillkvistar.
Kockens kommentar
Fisken kan också ugnslagas utan att pannstekas. Sätt i så fall ugnen på 225°C. Lägg fisken på smord plåt och sätt in den i 20-40 minuter beroende på fiskens tjocklek. En lite finare salsa får man om man förväller (hastigt kokar) tomaterna och drar bort skinnet.Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Ugnslagad eller halstrad sik
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan