Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 693

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2771 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Regnbågslax hel 2.0 styck 42%
Matolja 0%
Fyllning:
Champinjoner färska 200.0 gram 2%
Tomater 4.0 styck 3%
Vitlök 2.0 klyftor 1%
Salladslök 1.0 styck 0%
Dill finhackad 2.0 msk 0%
Persilja finhackad 2.0 msk 0%
Olivolja 2.0 msk 8%
Kräm:
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Vitlök 1.0 klyfta 0%
Yoghurt turkisk 4.0 dl 17%
Olivolja 1.0 msk 4%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 19%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Rensa och fjälla fisken vid behov. Skär 2-3 fina snitt i skinnet på var sida. Salta och peppra ut- och insidan.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Fyllning: Skiva svamp. Skålla, skala och hacka tomaterna. Skala och skiva vitlök. Finhacka salladslök, dill och persilja. Blanda svamp, tomat, lök, dill och persilja med lite olivolja.
- Fisk: Lägg fisken på smort ugnsplåt. Lägg en del av fyllningen inuti fisken och resten på och runt om. Droppa lite olja på fisken.
- Sätt in mitt i ugnen och stek 25-45 minuter beroende på fiskens tjocklek. Ös med steksky några gånger under tiden. Fisken är klar när köttet lossnar lätt från benet.
- Skala och koka potatis under tiden.
- Kräm: Tvätta citron och riv skalet. Pressa vitlök. Blanda med yoghurt och olivolja.
- Lägg upp på tallrik om lagom portionsstorlek, eller filea och lägg upp på tallrik eller fat.
Kockens kommentar
En enklare fyllning är som på bilden citronskivor och något kryddgrönt. Variera enligt eget tycke. En elegant och mindre kaloririk kräm är parmesanskum (se recept via länk nedan).Tillagning filé: Stor filé i 200°C 10-20 minuter. 5-10 minuter om man önskar en lätt rå kärna. Man kan tillsätta vatten, vin, grädde efter halva tiden för att få en smakrik sås. Sila och smaka av.
Regnbåge/regnbågslax kan väga från ett halvkilo till 5 kilo. Därför bör man ange vikt i stället för enhet styck i receptet, eller kontrollera portionsvikten. Drygt hälften av hel urtagen regnbågslax är kött (resten är svinn). Läs mer > Klicka på ingrediensen.
Portionsberäkning: En normal portionsvist är 140 gram (tillagad vikt). Räkna med 150 gram rå filé per portion, eller 300 gram hel urtagen fisk. En normalstor vildfångad regnbåge på 600 gram brukar vara lagom till två portioner.
Passar till
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Ugnslagad regnbåge (regngbågslax)
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan