Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 236

Kcal / portion: 842

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3368 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 17%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé fryst 300.0 gram 16%
Torskfilé 300.0 gram 7%
Potatis mjölig sort 0.8 kilo 16%
Olivolja 2.0 dl 45%
Ägg 2.0 styck 4%
Parmesan 100.0 gram 11%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Persilja 1.0 knippe 0%
Kockskolan:
Om gratänger > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Ta fram fisken och halvtina den (den är lättare att hantera om den är halvfryst). Skär fisk i kuber.
- Skala och koka potatis tills mjuk.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Riv parmesan. Hacka persilja.
- Mosa den varma potatis med olivolja och pressad vitlök. Blanda ner persilja, fisk, salt, peppar, det mesta av parmesanen och ägg.
- Lägg moset i en smord ugnsfast form. Strö över resten av parmesanen. Ställ in i ugnen cirka 10 minuter tills den har fått färg.
- Servera förslagsvis med sockerärter och knäckebröd till.
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Lax och torsk i potatismos
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan