Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 332

Kcal / portion: 538

GBR (GI) / port: 0
Recept: 4306 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 49%
Fett: 15%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Gås hel utan skinn 6.0 kilo 100%
Salt 2.0 dl Äts ej
Strösocker 1.0 dl Äts ej
Salpeter 0.5 tsk Äts ej
Lag:
Vatten till lag 8.0 liter Äts ej
Salt till lag 5.0 dl Äts ej
Strösocker till lag 2.5 dl Äts ej
Kockskolan:
Så kokas fågel > Äts ej
Så saltar, rimmar man > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min + 120 tim )
- Dag 1: Tag ur kråset (inälvor, hals och gumpfett) som är instoppat i gåsen. Detta används separat (se > Om krås). Skölj gåsen väl. Torka av. Blanda salt, socker och salpeter och gnid in gåsen väl både invändigt och utvändigt.. Lägg gåsen på svalt ställe i ett dygn.
- Dag 2: Koka upp saltlagen. Låt den sedan kallna. Lägg ner gåsen i vätskan. Fyll på med vatten och lägg på en tyngd så att vätskan täcker gåsen. Låt ligga i lag 2-3 dygn.
- Dag 4 el. 5, tillagning: Skölj av gåsen och bind ihop den. Koka upp osaltat vatten i en stor kastrull. Lägg i gåsen med bröstet upp. Gåsen skall täckas av vatten. Låt sjuda i 1,5-2,5 timme, tills köttet är mört. Koktid beroende på gåsens ålder.
- Tillbehör: Tillred under tiden tillbehör. Klassiskt är brynta kålrötter, rödkål eller grönkål, frusen pepparrotsgrädde eller pepparrotssås, samt potatismos eller råstekt potatis. Lättkokta äppelklyftor och urkärnade katrinplommon passar och bra till maten.
- Tranchera & servera: Skär upp gåsen och servera den varm. Den kan med fördel även serveras kall. Låt den i så fall kallna i sitt spad, varefter det är mycket lättare att skära upp gåsen snyggt. Lägg upp på eget fat och servera varma tillbehör för sig.
Kockens kommentar
"Sprängd" är ett gammat uttryck för rimmad (insaltad), det vill säga kött som fått ligga en tid i saltlag. En äldre gås tillagad i ugn blir seg och svåräten. Läggs den i saltlag mjukas bindväven upp.
Läs mer > Så lagas gås.
Tips: Sätt på grillen och lägg in stora bitar av gåsen för att få en bränd skinnyta.
Passar till
Fler recept inom Klassiska fågelrätter
Liknande recept som Sprängd (rimmad) gås utan krås
-
Kokt höna eller kyckling med ris och curry
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x3
-
Dillkyckling i sötsur sås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sprängd (rimmad) gås utan krås
Tid: 2 tim 30 min (+ 120 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingbullar, eller för fint folk pocherade kycklingqueneller
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Höns- eller kycklingfrikassé
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Flygande Jakob
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan