Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 538

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2153 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kycklingfilé utan skinn 4.0 styck 29%
Matfett till stekning 1.0 msk 5%
Potatis 3.0 styck 9%
Morot 2.0 styck 4%
Purjolök 1.0 styck 3%
Stjälkselleri 3.0 stjälkar 0%
Paprika röd-gul-grön 1.0 styck 1%
Gröna ärter frysta 200.0 gram 6%
Grädde 2.0 dl 33%
Vatten 7.0 dl 0%
Kycklingfond konc. 3.0 msk 6%
Matlagningsmjöl 2.0 msk 3%
Kockskolan:
Om frikassé > Äts ej
Så bräseras kyckling > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Skär purjolöken i tunna skivor och övriga rotfrukter och grönsaker i små tärningar. Skär kycklingfiléerna i bitar.
- Häll vattnet i en stor kastrull. Tillsätt fond, potatis, morot, selleri och purjolök. Låt småkoka cirka 5 minuter, tills rotfrukterna börjat mjukna. Sila vätskan i en bunke, lägg rotfrukterna åt sidan.
- Smält lite smör i kastrullen och vispa ut mjölet. Tillsätt rotfruktsspadet, grädde, alla rotfrukter och grönsaker. Salta/peppra. Låt sjuda på låg värme i cirka 10 minuter.
- Vänd kycklingfiléerna i vetemjöl. Fräs dem i panna på medelhög värme med smör cirka 3 minuter på var sida. Salta och peppra.
- Häll frikassén i djupa varma tallrikar och lägg kycklingen ovanpå.
Kockens kommentar
Förr lagade man hönsfrikassé, numera av kyckling. Detta recept är ett snabbt sätt att laga frikassé. Blanda med valfria rotfrukter efter tillgång. Småskuret går fortare att laga. Frikassera innebär på klassiskt vis att först bryna köttbitar i smör och sedan tillsätta vätska vari köttet får koka färdigt, det vill säga en form av bräsering (läs mer > Om frikassé). Serveras kycklingen i ljus sås benämns rätten frikassé. Läs mer om kycklingfrikassé > Så bräseras höns.
Fler recept inom Klassiska fågelrätter
Liknande recept som Höns- eller kycklingfrikassé
-
Kokt höna eller kyckling med ris och curry
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x3
-
Dillkyckling i sötsur sås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sprängd (rimmad) gås utan krås
Tid: 2 tim 30 min (+ 120 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingbullar, eller för fint folk pocherade kycklingqueneller
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Höns- eller kycklingfrikassé
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Flygande Jakob
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan