Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 196

Kcal / portion: 863

GBR (GI) / port: 14
Recept: 5177 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 11%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kokhöna urtagen 1.0 styck 63%
Gul lök 1.0 st stor Äts ej
Morot 1.0 st stor Äts ej
Salt 2.0 tsk 0%
Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej
Kryddnejlika 2.0 styck Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Persiljestjälkar Äts ej
Smaksättningsalternativ:
Purjolök 0%
Vitlök 0%
Rödlök 0%
Rotselleri 0%
Timjan 0%
Salvia färsk 0%
Kryddpeppar 0%
Vitt vin 0%
Sås:
Kokspad från grytan 5.0 dl 1%
Matfett till stekning 2.0 msk 4%
Curry ¤ 2.0 tsk 0%
Vetemjöl 3.0 msk 2%
Äggula 1.0 styck 1%
Vispgrädde 0.5 dl 3%
Tillbehör:
Ris 5.0 dl 28%
Kockskolan:
Så kokas höns, kyckling > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om höns, kyckling > Äts ej
Kock: Kockskolan x3
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Lägg hönan i kastrull och täck med kallt vatten. Halvera hönan om den är för stor för kastrullen.
- Skumma: Koka upp och skumma av väl.
- Tillsätt rotsaker skurna i bitar och kryddor. Variera enligt egen smak.
- Koka: Låt sjuda på svag värme under lock tills genomkokt. Testa lårköttet intill kroppen.
- Koktid: Hel höna 2-2,5 timmar.
Läggs den i kokande vatten 2,5-3 timmar.
Halverad höna något kortare tid.
Tryckkokad höna 30-45 minuter.
Hel kyckling 45-60 minuter.
Halv kyckling 30-40 minuter. - Ta upp hönset och ta av det sladdriga skinnet. Dela i portionsbitar och servera med god buljongsås och tillbehör. Kycklingen bör inte varmhållas om den inte används direkt (blir torr), utan bara värmas i buljongsås inför servering.
- Koka under tiden ris. Tillred buljong.
- Buljong: Sila spadet och använd till buljong. Godare buljong får man om man först lägger tillbaka skinn och ben i spadet och låter det sjuda i ytterligare en halv timme. Sila sedan spadet och pressa saften ur alla grönsakerna. Låt buljongen svalna. Förvara i kyl och lyft sedan bort fettkakan som bildats överst. Fettet kan användas till att fräsa grönsaker i till soppor och stuvningar och buljongen till sås.
- Sås: Fräs curry i matfett, helst från buljongkoket. Blanda ut mjöl med lite kall buljong eller vätska. Vispa ner det i currysmöret. Låt småkoka i 3 minuter. Stäng av plattan. Rör ut äggulan i grädde och vispa ner det i såsen som inte längre får koka. Smaka av.
Kockens kommentar
Klicka på "Pretty Hungry blog" under bilden för att se bildsekvens. Att koka höns eller kyckling är enkelt och hälsosammare än att steka. Koktiden är beroende av hönans ålder, som inte bör vara över två år (läs mer > Om höns, kyckling). Klassisk till hönset är currysås vilket vi här valt, eller sötsur sås, se recept via länk nedan.Alternativ
Fler recept inom Klassiska fågelrätter
Liknande recept som Kokt höna eller kyckling med ris och curry
-
Kokt höna eller kyckling med ris och curry
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x3
-
Dillkyckling i sötsur sås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sprängd (rimmad) gås utan krås
Tid: 2 tim 30 min (+ 120 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingbullar, eller för fint folk pocherade kycklingqueneller
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Höns- eller kycklingfrikassé
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Flygande Jakob
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan