 
              
              Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorpor
Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 295
 
    
                Kcal / portion: 45
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 2256 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 10%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Smör el. margarin 75.0 gram 24%
Mjölk 2.5 dl 7%
Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%
Sirap el. socker 0.2 dl 5%
el. honung 0%
Grahamsmjöl 5.0 dl 44%
Vetemjöl 2.0 dl 19%
Bakpulver 0.5 tsk 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Alternativ:
Kockskolan:
Om skorpor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Smält matfett i kastrull. Häll i mjölk och värm till fingervarmt (37°C). Blanda grahamsmjöl och bakpulver.
- Deg: Smula jästen i en bunke. Rör ut med lite "smörmjölk". Tillsätt resten av smörmjölken, salt och sirap. Rör ner grahamsmjöl och merparten av vetemjölet, spara en del till utbakning. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord och rulla till en längd (1 längd/sats 25 st). Skär längden i 24 bitar och rulla till bollar. Lägg över på plåt med bakplåtspapper eller på smord plåt. Lägg en duk över och låt jäsa i 25-30 minuter.
- Sätt ugnen på 225-250°C.
- Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan att täcka över. Sänk värmen till 200°C.
- Dela bullarna på mitten med kniv eller gaffel. Lägg halvorna på plåt med snittytan upp. Ställ in i ugnen 7-8 minuter så att de får lite färg (en plåt i taget om fler plåtar).
- Torka: Sänk ugnsvärmen till 75-100°C och torka skorporna i 2-3 timmar med ugnsluckan på glänt. Byt plats på plåtarna efter halva tiden om fler plåtar används.
- Låt skorporna kallna utan att täcka över. Laga gärna flera satser på en gång, de kan lagras mycket länge förutsatt att de förvaras torrt.
Kockens kommentar
Grahamsmjöl är fullkornsmjöl av vete, vilket ger rustika grovskorpor. Kan smaksättas till exempel med krossad kardemumma om man så önskar. Fullkornsskorpor passar väl som matskorpor med pålägg. Läs mer > Om skorpor.Rågskorpor: Byt ut delar eller hela mängden grahamsmjöl mot grovt rågmjöl (rågmöl fullkorn).
Alternativ
Fler recept inom Rån, kex, skorpor
Liknande recept som Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorpor
- 
                
                    Rån och rånrullar (rånstrutar, rånskålar)Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Stroopwafel, holländska rån med sirapsfyllning (honungskaka)Tid: 45 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Salta kexTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kexTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Digestive bisquits, skottska grahamskexTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Savoiardikex, Lady fingersSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Cheese crackers, engelska ostkexTid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sesam- och chilikexTid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Veteskorpor, kardemummaskorporTid: 1 tim 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorporSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              