Stroopwafel, holländska rån med sirapsfyllning (honungskaka)

Foto: Film: Allreipes, stroopwafel

Stroopwafel, holländska rån med sirapsfyllning (honungskaka)

Lägg till ingredienser

Antal: 24

Vetemjöl

500.0 

gram

eller

8.0 

dl

Smör smält

250.0 

gram

Strösocker

1.5 

dl

Mjölk

0.6 

dl

Torrjäst

1.0 

förp.

eller

14.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

 

Fyllning:

 

Farinsocker

150.0 

gram

eller

200.0 

gram

Svart sirap, melasssirap

2.5 

dl

eller

 

 

Sirap mörk

 

 

Smör

50.0 

gram

Kanel mald

1.0 

krm

 

Alternativ:

 

Vaniljkräm färdig

 

 

 

Kockskolan:

 

Om kex och rån >

 

 

Rånjärn >

 

 

Matring >

 

 

Vaniljkräm färdig

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 434

Kcal / portion: 277

GBR (GI) / port: 7

Recept: 6646 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 17%

Kolhydrater: 64%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 64 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 500.0 gram 26%

eller 8.0 dl %

Smör smält 250.0 gram 27%

Strösocker 1.5 dl 9%

Mjölk 0.6 dl 1%

Torrjäst 1.0 förp. 1%

eller 14.0 gram %

Ägg 1.0 styck 1%

 

Fyllning:

Farinsocker 150.0 gram 9%

eller 200.0 gram %

Svart sirap, melasssirap 2.5 dl 21%

eller %

Sirap mörk 0%

Smör 50.0 gram 5%

Kanel mald 1.0 krm 0%

 

Alternativ:

Vaniljkräm färdig 0%

 

Kockskolan:

Om kex och rån > Äts ej

Rånjärn > Äts ej

Matring > Äts ej

Vaniljkräm färdig Äts ej

Tillagning (45 min + 45 min )

Se film, klicka på "Allrecipes" under bilden ovan. För att få rutmönster behövs en rånjärn. Utan sådan kan släta rån gräddas i ugn. Se recept > Rån och rånrullar.

  1. Smet: Smält smör och låt det svalna. Blanda i en bunke, smöret med övriga ingredienser till en ganska fast deg.
  2. Knåda degen några minuter på mjölat bord. Låt vila övertäckt i 45 minuter.
  3. Fyllning: Häll alla ingredienser i en kastrull på medellåg värme och låt dem smälta samman under omrörning till tjock sås. Ställ åt sidan. Med vaniljkräm får man vaniljrån.
  4. Förvärm rånjärnet på låg värme.
  5. Knåda degen kort stund, dela i 5 cm breda bollar (storlek anpassad till rånjärnet).
  6. Grädda: Lägg klumparna i rånjärn och pressa ihop. Grädda tills ånga slutar pösa ut ur rånjärnet och är gyllenbruna. Det tar några minuter.
  7. Ta ur, och stansa ut rundlar med stor matring. Dela varma kakor i två rundlar med vass kniv. Bred smet på insidan av den ena halvan och lägg på den andra.  

Kockens kommentar

Rån är ett tunt, sprött, vanligen mönsterpressat bakverk, en minivåffla om man så vill. Med tunn smet och högre värme blir rånet tunnare och genomfast, mer likt rån som vi vanligtvis känner till (se recept > Rån och rånrullar). I receptet är rånen degiga i mitten. Läs mer > Om kex och rån.

Stoopwafel har sitt ursprung från Holland på 1700-talet. Enligt sägnen tog en bagare i staden Gouda degrester som sötades med sirap och bakade dem i våffeljärn. Med honung i stället för sirap blir det "honungskakor" liknande binas honungskakor.

Svart sirap kallas den sirap man hade förr tillredde av sockerbetsmelass. Finns ibland att köpa i svenska butiker. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Rånrullar

Fler recept inom Rån, kex, skorpor

Liknande recept som Stroopwafel, holländska rån med sirapsfyllning (honungskaka)