Savoiardikex, Lady fingers

Foto: Fim: Giallo Zafferano, savoiardi

Savoiardikex, Lady fingers

Lägg till ingredienser

Antal styck: 20

Ägg

3.0 

styck

Strösocker

1.0 

dl

Vetemjöl

1.5 

dl

Potatismjöl

2.0 

msk

 

Garnering:

 

Florsocker

 

 

 

Tillval:

 

Vanillinsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Om kex och rån >

 

 

Om savoiardikex >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 288

Kcal / portion: 50

GBR (GI) / port: 2

Recept: 995 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 5%

Kolhydrater: 52%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 17 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 3.0 styck 19%

Strösocker 1.0 dl 38%

Vetemjöl 1.5 dl 32%

Potatismjöl 2.0 msk 8%

 

Garnering:

Florsocker 0%

 

Tillval:

Vanillinsocker 0%

 

Kockskolan:

Om kex och rån > Äts ej

Om savoiardikex > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Giallo" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 175°C (150-230°C).
  2. Vispa samman äggula ordentligt med drygt hälften av socket till ljusgul kräm.
  3. Vispa äggvitan till skum. Tillsätt resten av sockret. Fortsätt vispa till fast skum.
  4. Sikta vetemjöl och potatismjöl.
  5. Vänd ner 1/3-del av äggvitan och sedan 1/3-del av mjölet i äggulesmeten. Upprepa med nästa tredjedelar på samma sätt och avsluta med de sista tredjedelarna. Smaksätt med lite vanilj om så önskas.
  6. Lägg bakplåtspapper på ugnsplåt.
  7. Fyll en spritspåse med bred tyll med savoiarismet. Spritsa ut cirka 6 centimeter långa korvar (~20st/plåt).
  8. Blanda florsocker och majsstärkelse och sikta detta över smeten.
  9. Sätt in i ugnen och grädda cirka 10 minuter till gyllengula och genomgräddade. Tid 8-15 minuter beroende på ugnstemperatur (150-230°C).
  10. Ta ut och lägg att svalna på galler.

Kockens kommentar

I Filmreceptet används en blandning av vetemjöl och potatismjöl, men man kan också använda bara vetemjöl. Kocken blandar också in en gnutta majsstärkelse i florsockret. Han använder också extra äggvita i sitt recept.

Savoiardi är porösa italienska äggkex med ursprung från Savoyen på 1400-talet. I England kallas dessa kex för lady fingers eller sponge fingers. I Frankrike för boudoirs. Savoiardikex finns att köpa i butik. Läs mer > Savoiardikex.

Fler recept inom Rån, kex, skorpor

Liknande recept som Savoiardikex, Lady fingers