Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 288

Kcal / portion: 50

GBR (GI) / port: 2
Recept: 995 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 3.0 styck 19%
Strösocker 1.0 dl 38%
Vetemjöl 1.5 dl 32%
Potatismjöl 2.0 msk 8%
Garnering:
Florsocker 0%
Tillval:
Kockskolan:
Om kex och rån > Äts ej
Om savoiardikex > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Giallo" under bilden.
- Sätt ugnen på 175°C (150-230°C).
- Vispa samman äggula ordentligt med drygt hälften av socket till ljusgul kräm.
- Vispa äggvitan till skum. Tillsätt resten av sockret. Fortsätt vispa till fast skum.
- Sikta vetemjöl och potatismjöl.
- Vänd ner 1/3-del av äggvitan och sedan 1/3-del av mjölet i äggulesmeten. Upprepa med nästa tredjedelar på samma sätt och avsluta med de sista tredjedelarna. Smaksätt med lite vanilj om så önskas.
- Lägg bakplåtspapper på ugnsplåt.
- Fyll en spritspåse med bred tyll med savoiarismet. Spritsa ut cirka 6 centimeter långa korvar (~20st/plåt).
- Blanda florsocker och majsstärkelse och sikta detta över smeten.
- Sätt in i ugnen och grädda cirka 10 minuter till gyllengula och genomgräddade. Tid 8-15 minuter beroende på ugnstemperatur (150-230°C).
- Ta ut och lägg att svalna på galler.
Kockens kommentar
I Filmreceptet används en blandning av vetemjöl och potatismjöl, men man kan också använda bara vetemjöl. Kocken blandar också in en gnutta majsstärkelse i florsockret. Han använder också extra äggvita i sitt recept.Savoiardi är porösa italienska äggkex med ursprung från Savoyen på 1400-talet. I England kallas dessa kex för lady fingers eller sponge fingers. I Frankrike för boudoirs. Savoiardikex finns att köpa i butik. Läs mer > Savoiardikex.
Fler recept inom Rån, kex, skorpor
Liknande recept som Savoiardikex, Lady fingers
-
Rån och rånrullar (rånstrutar, rånskålar)
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stroopwafel, holländska rån med sirapsfyllning (honungskaka)
Tid: 45 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Salta kex
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kex
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Digestive bisquits, skottska grahamskex
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Savoiardikex, Lady fingers
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cheese crackers, engelska ostkex
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sesam- och chilikex
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Veteskorpor, kardemummaskorpor
Tid: 1 tim 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorpor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan