Digestive bisquits, skottska grahamskex

Foto: Film: Fatima Sydow Cooks, digestive

Digestive bisquits, skottska grahamskex

Lägg till ingredienser

Antal kex: 18

Grahamsmjöl

3.6 

dl

Florsocker

1.2 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

Smör kallt

130.0 

gram

Mjölk

5.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

Matring >

 

 

 

Alternativ:

 

Vaniljsocker

 

 

Choklad

 

 

 

Kockskolan:

 

Om kex och rån >

 

 

Om digestive >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Ganache, chokladkräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 416

Kcal / portion: 111

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2005 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 24%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 27 gram)

Ingredienser

Visa:

Grahamsmjöl 3.6 dl 36%

Florsocker 1.2 dl 15%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Smör kallt 130.0 gram 47%

Mjölk 5.0 msk 2%

Bakplåtspapper Äts ej

Matring > Äts ej

 

Alternativ:

Vaniljsocker 0%

Choklad 0%

 

Kockskolan:

Om kex och rån > Äts ej

Om digestive > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Ganache, chokladkräm > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Fatima" under bilden ovan.

  1. Deg: Häll mjöl i en bunke. Tillsätt socker och bakpulver. Lite vaniljsocker om så önskas. Rör om. Tillsätt kallt smör skuret i stora tärningar. Krama med handen samman smör med mjöl. Tillsätt mjölk och blanda till en ganska fast deg.
  2. Knåda degen till en homogen massa. Plasta in och lägg i kylskåpet i minst 15 minuter.
  3. Förvärm ugnen på 170°C.
  4. Kavla: Ta ut degen och kavla ut den ½-cm tjock. Stansa ut ringar med matring eller ett glas (~7 cm breda). Lägg över på ugnsplåt med bakplåts­papper. Picka många små hål i varje kaka med en tandpetarare. Knåda och kavla överskottsdegen och ta ut fler kakor.
  5. Grädda i ugnen i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Choklad: Om man vill smälter man choklad och smetar detta på kexens ovansida (läs mer > Så smälts choklad). Finast är om chokladen blandas med grädde (läs mer > Ganche, chokladkräm).

Kockens kommentar

Två skotska läkare skapade kexet år 1839 för att underlätta matsmältningen, därav namnet. 1892 startade McVitie´s tillverkning av detta kex. Namnet är inte varumärkesskyddat, så det finns därför flera kopior. Läs mer > Om digestive.

Passar till

Ganache, chokladkräm

Fler recept inom Rån, kex, skorpor

Liknande recept som Digestive bisquits, skottska grahamskex