Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 416

Kcal / portion: 111

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2005 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 24%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Grahamsmjöl 3.6 dl 36%
Florsocker 1.2 dl 15%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Smör kallt 130.0 gram 47%
Mjölk 5.0 msk 2%
Bakplåtspapper Äts ej
Matring > Äts ej
Alternativ:
Vaniljsocker 0%
Choklad 0%
Kockskolan:
Om kex och rån > Äts ej
Om digestive > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Ganache, chokladkräm > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Fatima" under bilden ovan.
- Deg: Häll mjöl i en bunke. Tillsätt socker och bakpulver. Lite vaniljsocker om så önskas. Rör om. Tillsätt kallt smör skuret i stora tärningar. Krama med handen samman smör med mjöl. Tillsätt mjölk och blanda till en ganska fast deg.
- Knåda degen till en homogen massa. Plasta in och lägg i kylskåpet i minst 15 minuter.
- Förvärm ugnen på 170°C.
- Kavla: Ta ut degen och kavla ut den ½-cm tjock. Stansa ut ringar med matring eller ett glas (~7 cm breda). Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper. Picka många små hål i varje kaka med en tandpetarare. Knåda och kavla överskottsdegen och ta ut fler kakor.
- Grädda i ugnen i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Choklad: Om man vill smälter man choklad och smetar detta på kexens ovansida (läs mer > Så smälts choklad). Finast är om chokladen blandas med grädde (läs mer > Ganche, chokladkräm).
Kockens kommentar
Två skotska läkare skapade kexet år 1839 för att underlätta matsmältningen, därav namnet. 1892 startade McVitie´s tillverkning av detta kex. Namnet är inte varumärkesskyddat, så det finns därför flera kopior. Läs mer > Om digestive.Passar till
Fler recept inom Rån, kex, skorpor
Liknande recept som Digestive bisquits, skottska grahamskex
-
Rån och rånrullar (rånstrutar, rånskålar)
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stroopwafel, holländska rån med sirapsfyllning (honungskaka)
Tid: 45 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Salta kex
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kex
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Digestive bisquits, skottska grahamskex
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Savoiardikex, Lady fingers
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cheese crackers, engelska ostkex
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sesam- och chilikex
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Veteskorpor, kardemummaskorpor
Tid: 1 tim 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorpor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan