Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 342

Kcal / portion: 43

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1282 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 16%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vatten ljummet 1.2 dl 0%
Torrjäst 1.5 tsk 1%
Vetemjöl 3.6 dl 59%
Salt 1.0 krm 0%
Strösocker 1.0 tsk 1%
Bakpulver 1.0 tsk 1%
Matolja neutral (ej oliv) 4.0 msk 37%
el. smör 50.0 gram Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Garnering:
Vatten 0%
Salt 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Om kex och rån > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Se film, klicka på "Tiffin Box" under bilden ovan.
- Blanda jäst med ljummet vatten.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt matolja eller avsvalnat smält smör och jästvattnet. Blanda till en deg.
- Riv (knåda) degen väl till en smidig, jämn deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Dela mitt av och rundriv till bollar. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
- Förvärm ugnen till 180°C.
- Kavla: Arbeta med en boll i taget (= 1 ugnsplåt). Knåda degen någon minut för att trycka ut gaserna. Kavla sedan ut degen till en tunn platta. Stansa ut ringar eller skär i fyrkanter cirka 4 cm breda. Gör små hål med en tändsticka.
- Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö salt över.
- Grädda i ugn 10-12 minuter tills de fått fin färg. Ta ut och låt kallna på galler eller handduk.
- Förvaras i burk med lock.
Kockens kommentar
Kex är som regel en liten torr fyrkantig, rektangulär, eller rund och salt kaka av vete- eller havredeg med eller utan jäst eller bakpulver. Kex tillverkades först i England och därifrån kommer fortfarande de flesta kexsorterna. Läs mer > Om kex och rån.Alternativ
Fler recept inom Rån, kex, skorpor
Liknande recept som Salta kex
-
Rån och rånrullar (rånstrutar, rånskålar)
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stroopwafel, holländska rån med sirapsfyllning (honungskaka)
Tid: 45 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Salta kex
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kex
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Digestive bisquits, skottska grahamskex
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Savoiardikex, Lady fingers
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cheese crackers, engelska ostkex
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sesam- och chilikex
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Veteskorpor, kardemummaskorpor
Tid: 1 tim 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorpor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan