Lägg till ingredienser

Antal: 30

Vatten ljummet

1.2 

dl

Torrjäst

1.5 

tsk

Vetemjöl

3.6 

dl

Salt

1.0 

krm

Strösocker

1.0 

tsk

Bakpulver

1.0 

tsk

Matolja neutral (ej oliv)

4.0 

msk

el. smör

50.0 

gram

Bakplåtspapper

 

 

 

Garnering:

 

Vatten

 

 

Salt

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om kex och rån >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 342

Kcal / portion: 43

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1282 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 16%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 12 gram)

Ingredienser

Visa:

Vatten ljummet 1.2 dl 0%

Torrjäst 1.5 tsk 1%

Vetemjöl 3.6 dl 59%

Salt 1.0 krm 0%

Strösocker 1.0 tsk 1%

Bakpulver 1.0 tsk 1%

Matolja neutral (ej oliv) 4.0 msk 37%

el. smör 50.0 gram Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

 

Garnering:

Vatten 0%

Salt 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Om kex och rån > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

Se film, klicka på "Tiffin Box" under bilden ovan.

  1. Blanda jäst med ljummet vatten.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt matolja eller avsvalnat smält smör och jästvattnet. Blanda till en deg.
  3. Riv (knåda) degen väl till en smidig, jämn deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Dela mitt av och rundriv till bollar. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
  4. Förvärm ugnen till 180°C.
  5. Kavla: Arbeta med en boll i taget (= 1 ugnsplåt). Knåda degen någon minut för att trycka ut gaserna. Kavla sedan ut degen till en tunn platta. Stansa ut ringar eller skär i fyrkanter cirka 4 cm breda. Gör små hål med en tändsticka.
  6. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö salt över.
  7. Grädda i ugn 10-12 minuter tills de fått fin färg. Ta ut och låt kallna på galler eller handduk.
  8. Förvaras i burk med lock.

Kockens kommentar

Kex är som regel en liten torr fyrkantig, rektangulär, eller rund och salt kaka av vete- eller havredeg med eller utan jäst eller bakpulver. Kex tillverkades först i England och därifrån kommer fortfarande de flesta kexsorterna. Läs mer > Om kex och rån.

Alternativ

Soda crackers, Saltines

Cheese crackers

Sesam- och chilikex

Fler recept inom Rån, kex, skorpor

Liknande recept som Salta kex