Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 484
 
    
                Kcal / portion: 45
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 1442 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 37%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Hårdost riven 100.0 gram 25%
Smör kallt 100.0 gram 50%
Vetemjöl 100.0 gram 24%
eller 1.7 dl %
Bakplåtspapper Äts ej
Sugrör 1.0 styck Äts ej
Degsporre > Äts ej
Kockskolan:
Om kex och rån > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 30 min )
Se film, klicka på "Tasty Cooking" under bilden ovan.
- Blanda: Riv ost i en bunke. Tillsätt kallt smör i mindre bitar, vetemjöl och äggula. Blanda väl, till exempel i en mixer.
- Knåda degen samman till en homogen deg. Lägg degen inplastad i kylskåpet i en ½-timme.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Dela degen i 4 delar. Arbeta med en del i taget. Två delar får plats på 1 ugnsplåt.
- Kavla ut degen ½-cm tjock rund platta. Skär med degsporre eller vass kniv ut 8 "tårtbitar". Gör små "osthål" med ett hård sugrör. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Grädda cirka 10 minuter i ugn. Ta ut och låt svalna.
- Servera gärna på fat liggande i en cirkel för att efterlikna en stor ost.
Kockens kommentar
Ostkex passar som snacks och som tilltugg till soppor. Smulad kan det fungera som garnering eller till tårtbotten. Läs mer > Om kex och rån.Alternativ
Fler recept inom Rån, kex, skorpor
Liknande recept som Cheese crackers, engelska ostkex
- 
                
                    Rån och rånrullar (rånstrutar, rånskålar)Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Stroopwafel, holländska rån med sirapsfyllning (honungskaka)Tid: 45 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Salta kexTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kexTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Digestive bisquits, skottska grahamskexTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Savoiardikex, Lady fingersSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Cheese crackers, engelska ostkexTid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sesam- och chilikexTid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Veteskorpor, kardemummaskorporTid: 1 tim 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorporSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              