Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kex

Foto: Film: GalloZafferano, Saltine cracers

Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kex

Lägg till ingredienser

Antal dubbelkex: 16

Vetemjöl

250.0 

gram

eller

4.2 

dl

Olivolja extra virgin

5.0 

msk

Salt

0.5 

tsk

Vatten ljummet

2.0 

dl

Torrjäst

0.5 

tsk

 

Garnering:

 

Olivolja extra virgin

2.0 

msk

Vatten

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om kex och rån >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Degsporre >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 351

Kcal / portion: 105

GBR (GI) / port: 5

Recept: 1674 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 20%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 30 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 250.0 gram 53%

eller 4.2 dl %

Olivolja extra virgin 5.0 msk 34%

Salt 0.5 tsk 0%

Vatten ljummet 2.0 dl 0%

Torrjäst 0.5 tsk 0%

 

Garnering:

Olivolja extra virgin 2.0 msk 13%

Vatten 2.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Om kex och rån > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Degsporre > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim )

Se film, klicka på "GalloZafferano" under bilden ovan.

  1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Lös upp saltet i resten av vattnet.
  2. Deg: Häll mjöl i en bunke. Tillsätt olja och blanda lätt med ena handen. Tillsätt saltvattnet och blanda väl till en ganska fast deg.
  3. Riv (knåda) degen ordentligt till en smidig, slät deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Lägg i skål och plasta över. Låt jäsa till dubbel storlek i ett par timmar.
  4. Förvärm ugnen på 200°C.
  5. Kavla: Knåda degen någon minut för att trycka ut gasbildning i degen. Kalva ut degen tunt (2-3 mm) till en stor rektangel 36 cm lång och 24 cm bred (i filmen används en pastamaskin).
  6. Forma enligt regelboken: Mät ut rektanglar 6x12 cm (16 st). Skär i längdriktningen med rak degsporre och tvärs med tandad degsporre. Picka en rad hål med gaffel mitt på varje rektangel så att två kvadrater bildas (brytlinje när gräddad). Picka med en tändsticka 5 hål i varje fyrkant som på en tärning. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper (8 dubbelkex per plåt).
  7. Grädda: Pensla bröden med vatten och olja. Strö över salt eller andra kryddor om så önskas. Sätt in i ugnen i 10-12 minuter tills de blivit ljusbruna.
  8. Servera: Ta ut och låt svalna. Serveras dubbla eller brutna i två delar. Passar som snacks med eller utan pålägg och till soppa.

Kockens kommentar

Namnet "soda" för att kexen innehåller lite "baking soda" (bakpulver). Soda crackers omtalas i boken "The young housekeeper" av Alcott år 1898 när bakpulver var en ganska ny företeelse (läs mer, klicka på ingrediens Bakpulver). Saltine är ett varumärke för detta kex. Läs mer > Om kex och rån.

Alternativ

Salta kex

Cheese crackers

Sesam- och chilikex

Fler recept inom Rån, kex, skorpor

Liknande recept som Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kex