Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 345

Kcal / portion: 76

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3816 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 15%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Havregryn 5.0 dl 17%
Vetemjöl 4.0 dl 22%
Bakpulver 2.0 tsk 0%
Strösocker 2.0 dl 20%
Cashewnötter torrostade 75.0 gram 11%
Kardemumma krossad 2.0 tsk 0%
Smör 100.0 gram 19%
Ägg 2.0 styck 3%
Matyoghurt 2.0 dl 6%
Bakplåtspapper Äts ej
Kockskolan:
Om skorpor > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (1 tim 15 min )
- Sätt ugnen på 225°C.
- Rosta nötterna i torr panna. Grovhacka. Krossa kardemumma.
- Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver, socker, nötter och kardemumma.
- Smält smöret. Vispa upp ägg med matyoghurt och avsvalnat smör. Rör ner i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
- Dela degen i 4 delar och rulla ut dem till längder lika långa som plåten. Lägg dem på bakplåtspapper på plåten.
- Grädda mitt i ugnen 13-15 minuter.
- Ta ut och skär längderna i sneda, långa skivor. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan upp och grädda ytterligare 6-8 minuter.
- Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan och låt skorporna stå kvar och torka cirka 30 minuter.
Kockens kommentar
Skorpor var förr klassiskt förrådbröd på fartyg (skeppsskorpor) för dess långa hållbarhets skull och de användes till "brännvinssoppa", det vill säga skorpan doppades i brännvin. På 1900-talet blev det populärt att doppa skorpor i kaffet. Läs mer > Om skorpor.Alternativ
Fler recept inom Rån, kex, skorpor
Liknande recept som Havreskorpor
-
Rån och rånrullar (rånstrutar, rånskålar)
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stroopwafel, holländska rån med sirapsfyllning (honungskaka)
Tid: 45 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Salta kex
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kex
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Digestive bisquits, skottska grahamskex
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Savoiardikex, Lady fingers
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cheese crackers, engelska ostkex
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sesam- och chilikex
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Veteskorpor, kardemummaskorpor
Tid: 1 tim 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorpor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan