Saffranskorpor med choklad

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saffranskorpor med choklad

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ägg

1.0 

styck

Råsocker

1.0 

dl

Smör rumsvarmt

50.0 

gram

Saffran

0.5 

gram

Sötmandelkärna

25.0 

gram

Mörk choklad

30.0 

gram

Vetemjöl

2.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om skorpor >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 419

Kcal / portion: 397

GBR (GI) / port: 12

Recept: 1589 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 19%

Kolhydrater: 55%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 95 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 1.0 styck 4%

Råsocker 1.0 dl 20%

Smör rumsvarmt 50.0 gram 23%

Saffran 0.5 gram 0%

Sötmandelkärna 25.0 gram 10%

Mörk choklad 30.0 gram 10%

Vetemjöl 2.5 dl 33%

 

Kockskolan:

Om skorpor > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Förvärm ugnen till 200°C.
  2. Deg: Vispa ägg, socker och saffran ljusgult och poröst. Klicka i det mjuka matfettet och låt det vispa med mot slutet. Tillsätt nötter, choklad och mjöl. Rör snabbt ihop till en deg.
  3. Forma degen med mjölade händer till två längder, lika långa som plåten. Lägg på en bakplåts­pappers­klädd plåt. Platta till degen med finger­topparna.
  4. Baka mitt i ugnen cirka 20 minuter.
  5. Skär längderna i sneda bitar och låt sedan kallna. Lägg upp med snittytan upp och sätt in i ugn att torka på eftervärmen.

Kockens kommentar

Saffran ger en julig smak på finskorpor. Skorpor "dubbelbakas" vanligtvis, vilket inte skett här. Det vill säga, först bakas brödet i het ugn som sedan får vila en stund innan det åter stoppas in i ugnen i lägre värme (75-100ºC) för att torka i några timmar tills de är riktigt hårda. Läs mer > Om skorpor.

Alternativ

Fina kardemummaskorpor

Biscotti

Fler recept inom Saffransbröd

Liknande recept som Saffranskorpor med choklad