Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorpor

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorpor

Lägg till ingredienser

antal: 50

Smör el. margarin

75.0 

gram

Mjölk

2.5 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

25.0 

gram

Sirap el. socker

0.2 

dl

el. honung

 

 

Grahamsmjöl

5.0 

dl

Vetemjöl

2.0 

dl

Bakpulver

0.5 

tsk

Salt

0.5 

tsk

 

Alternativ:

 

Rågmjöl fullkorn

 

 

 

Kockskolan:

 

Om skorpor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 295

Kcal / portion: 45

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2256 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 10%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 15 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör el. margarin 75.0 gram 24%

Mjölk 2.5 dl 7%

Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%

Sirap el. socker 0.2 dl 5%

el. honung 0%

Grahamsmjöl 5.0 dl 44%

Vetemjöl 2.0 dl 19%

Bakpulver 0.5 tsk 0%

Salt 0.5 tsk 0%

 

Alternativ:

Rågmjöl fullkorn 0%

 

Kockskolan:

Om skorpor > Äts ej

Tillagning

  1. Smält matfett i kastrull. Häll i mjölk och värm till fingervarmt (37°C). Blanda grahamsmjöl och bakpulver.
  2. Deg: Smula jästen i en bunke. Rör ut med lite "smörmjölk". Tillsätt resten av smörmjölken, salt och sirap. Rör ner grahamsmjöl och merparten av vetemjölet, spara en del till utbakning. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.   
  3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och rulla till en längd (1 längd/sats 25 st). Skär längden i 24 bitar och rulla till bollar. Lägg över på plåt med bakplåtspapper eller på smord plåt. Lägg en duk över och låt jäsa i 25-30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225-250°C.
  5. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan att täcka över. Sänk värmen till 200°C.
  6. Dela bullarna på mitten med kniv eller gaffel. Lägg halvorna på plåt med snittytan upp. Ställ in i ugnen 7-8 minuter så att de får lite färg (en plåt i taget om fler plåtar).
  7. Torka: Sänk ugnsvärmen till 75-100°C och torka skorporna i 2-3 timmar med ugnsluckan på glänt. Byt plats på plåtarna efter halva tiden om fler plåtar används.
  8. Låt skorporna kallna utan att täcka över. Laga gärna flera satser på en gång, de kan lagras mycket länge förutsatt att de förvaras torrt.

Kockens kommentar

Grahamsmjöl är fullkornsmjöl av vete, vilket ger rustika grovskorpor. Kan smaksättas till exempel med krossad kardemumma om man så önskar. Fullkorns­skorpor passar väl som matskorpor med pålägg. Läs mer > Om skorpor.

Rågskorpor: Byt ut delar eller hela mängden grahamsmjöl mot grovt rågmjöl (rågmöl fullkorn).

Alternativ

Veteskorpor

Havreskorpor

Fler recept inom Rån, kex, skorpor

Liknande recept som Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorpor