Veteskorpor, kardemummaskorpor

Foto: Arla ¤

Veteskorpor, kardemummaskorpor

Lägg till ingredienser

Antal: 30

Jäst röd färsk till söt deg

12.5 

gram

Mjölk

1.2 

dl

Smör- & rapsolja (Arla)

2.5 

msk

Salt

1.0 

krm

Strösocker

1.2 

msk

Kardemumma krossad

1.0 

tsk

Vetemjöl

3.8 

dl

Bakpulver

1.2 

krm

 

Kockskolan:

 

Om skorpor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 301

Kcal / portion: 40

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1203 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 9%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 13 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst röd färsk till söt deg 12.5 gram 1%

Mjölk 1.2 dl 6%

Smör- & rapsolja (Arla) 2.5 msk 20%

Salt 1.0 krm 0%

Strösocker 1.2 msk 6%

Kardemumma krossad 1.0 tsk 1%

Vetemjöl 3.8 dl 66%

Bakpulver 1.2 krm 0%

 

Kockskolan:

Om skorpor > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (1 tim 30 min + 4 tim )

  1. Krossa kardemumma. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm mjölk till fingervarmt (37°C). Häll mjölken över jästen, rör om så att den löser sig. Tillsätt smör-rapsolja, salt, socker och kardemumma.
  3. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  4.  Sätt ugnen på 225°C.
  5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Rulla den till en längd och skär i 30 bitar (1 längd/sats 30 st). Rulla till bullar (à cirka 15 gram). Lägg bullarna på plåt(-ar) med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk cirka 20 minuter.
  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 8 minuter. Ta ut och låt svalna något. Dela dem med vass kniv.
  7. Ställ in ytterligare 6-7 minuter i ugnen så att de får lite färg. Sänk ugnsvärmen till 75-100°C och torka dem i 2-4 timmar med luckan på glänt. Byt plats på plåtarna efter halva tiden om fler plåtar används.
  8. Låt skorporna kallna utan att täcka över. Laga gärna flera satser på en gång, de kan lagras mycket länge förutsatt att de förvaras torrt.

Kockens kommentar

Veteskorpor med endast vetemjöl betraktas som finbröd och brukar därför vara sötade. Man kan hoppa över socker och kardemumma som så önskas. Önskas grovskorpor till matskorpor föreslås grahamsskorpor. Se recept via länk nedan. Läs mer > Om skorpor.

Alternativ

Grahamsskorpor

Havreskorpor

Rusk, engelska skorpor

Biscotti, italienska finskorpor

Fler recept inom Rån, kex, skorpor

Liknande recept som Veteskorpor, kardemummaskorpor