Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 394

Kcal / portion: 129

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2071 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 19%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör rumsvarmt 100.0 gram 35%
Florsocker 2.5 dl 29%
Ägg 3.0 styck 9%
Vetemjöl 2.5 dl 25%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Vaniljsocker 1.0 tsk 1%
Form 20x20 el. 16x25 cm Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Tillval:
Sockerkulör 0%
Kockskolan:
Om skorpor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "Food Fusion" under bilden.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Smet: Blanda rumsvarmt smör väl med florsocker i en stor bunke. Blanda ner ett ägg i taget. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt detta lite i taget under omrörning till en jämn smet. I filmen tillsätts även lite gul färg. Smeten skall vara kladdig liknande en sockerkakssmet vilket det i stort sett är.
- Smöra en ugnssäker form och lägg i bakplåtspapper längsmed och över sidokanterna. Häll över smeten i formen. Dunka plåten i bordet ett par gånger så att smeten sätter sig.
- Grädda: Sätt in formen i ugnen i 30 minuter.
- Ta ut formen och lyft ur brödet. Låt vila i tjugo minuter. Skär bakverket i skivor. Lägg ner bitarna på plåt med bakplåtspapper.
- Torka: Sätt tillbaka i ugn 180°C i 20 minuter. Ta ut plåten och vänd bitarna. Sätt in i ugnen i ytterligare 20 minuter.
- Ta ut och låt skorporna kallna.
Kockens kommentar
Endast Sverige svenska skorpor har, andra länders skorpor är annorlunda. De halvovala skorpor som vi är bekanta med i Sverige är en nordisk företeelse. I andra länder är man mer bekant med skivat sötat vetebröd som dubbelrostats, det vill säga först bakats och sedan torkats i ugn. Läs mer > Om skorpor.Alternativ
Fler recept inom Rån, kex, skorpor
Liknande recept som Rusk, söta finskorpor på engelskt vis
-
Rån och rånrullar (rånstrutar, rånskålar)
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stroopwafel, holländska rån med sirapsfyllning (honungskaka)
Tid: 45 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Salta kex
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kex
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Digestive bisquits, skottska grahamskex
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Savoiardikex, Lady fingers
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cheese crackers, engelska ostkex
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sesam- och chilikex
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Veteskorpor, kardemummaskorpor
Tid: 1 tim 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Grahamsskorpor eller rågskorpor, klasssiska svenska fullkornsskorpor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan