Rusk, söta finskorpor på engelskt vis

Foto: Food Fusion, rusk

Rusk, söta finskorpor på engelskt vis

Lägg till ingredienser

Bitar: 16

Smör rumsvarmt

100.0 

gram

Florsocker

2.5 

dl

Ägg

3.0 

styck

Vetemjöl

2.5 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Form 20x20 el. 16x25 cm

 

 

Bakplåtspapper

 

 

 

Tillval:

 

Sockerkulör

 

 

 

Kockskolan:

 

Om skorpor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 394

Kcal / portion: 129

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2071 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 19%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 33 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör rumsvarmt 100.0 gram 35%

Florsocker 2.5 dl 29%

Ägg 3.0 styck 9%

Vetemjöl 2.5 dl 25%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Vaniljsocker 1.0 tsk 1%

Form 20x20 el. 16x25 cm Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

 

Tillval:

Sockerkulör 0%

 

Kockskolan:

Om skorpor > Äts ej

Tillagning (2 tim )

Se film, klicka på "Food Fusion" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Smet: Blanda rumsvarmt smör väl med florsocker i en stor bunke. Blanda ner ett ägg i taget. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt detta lite i taget under omrörning till en jämn smet. I filmen tillsätts även lite gul färg. Smeten skall vara kladdig liknande en sockerkakssmet vilket det i stort sett är.
  3. Smöra en ugnssäker form och lägg i bakplåts­papper längsmed och över sidokanterna. Häll över smeten i formen. Dunka plåten i bordet ett par gånger så att smeten sätter sig.
  4. Grädda: Sätt in formen i ugnen i 30 minuter.
  5. Ta ut formen och lyft ur brödet. Låt vila i tjugo minuter. Skär bakverket i skivor. Lägg ner bitarna på plåt med bakplåtspapper.
  6. Torka: Sätt tillbaka i ugn 180°C i 20 minuter. Ta ut plåten och vänd bitarna. Sätt in i ugnen i ytterligare 20 minuter.
  7. Ta ut och låt skorporna kallna.

Kockens kommentar

Endast Sverige svenska skorpor har, andra länders skorpor är annorlunda. De halvovala skorpor som vi är bekanta med i Sverige är en nordisk företeelse. I andra länder är man mer bekant med skivat sötat vetebröd som dubbelrostats, det vill säga först bakats och sedan torkats i ugn. Läs mer > Om skorpor.

Alternativ

Veteskorpor

Grahamsskorpor

Fina kardemummaskorpor

Biscotti

Fler recept inom Rån, kex, skorpor

Liknande recept som Rusk, söta finskorpor på engelskt vis