Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis

Foto: Kryddburken ¤

Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Nötstek ¤

2500.0 

gram

Späck

100.0 

gram

Salt och vitpeppar

 

 

Smör till stekning

2.0 

msk

Vatten hett

6.0 

dl

el. buljong/fond

 

 

Lagerblad

2.0 

blad

Kryddpeppar

5.0 

korn

Vitpeppar hel

5.0 

korn

Ansjovis hela konserv

2.0 

styck

Sirap

1.0 

msk

Morot

1.0 

st liten

 

Kockskolan:

 

Så möras kött >

 

 

Så späckar man >

 

 

Så skummar man >

 

 

Vårt Hems Stora Kokbok

 

 

Så bräseras nötstek >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 165

Kcal / portion: 985

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3941 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 25%

Fett: 6%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 596 gram)

Ingredienser

Visa:

Nötstek ¤ 2500.0 gram 72%

Späck 100.0 gram 19%

Salt och vitpeppar 0%

Smör till stekning 2.0 msk 5%

Vatten hett 6.0 dl 0%

el. buljong/fond 0%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Kryddpeppar 5.0 korn 0%

Vitpeppar hel 5.0 korn 0%

Ansjovis hela konserv 2.0 styck 1%

Sirap 1.0 msk 2%

Morot 1.0 st liten 0%

 

Kockskolan:

Så möras kött > Äts ej

Så späckar man > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Vårt Hems Stora Kokbok Äts ej

Så bräseras nötstek > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Till stek bör man alltid använda kött som hängt 4-14 dagar, beroende på årstid och köttslag (vilket gäller för dagens stekar köpt i butik).
  2. Köttet tvättas och torkas väl, befrias från hinnor och en del av fettet om det är mycket fett.
  3. Späcka: Är köttet magert späckas det (läs mer > Så späckar man).
  4. Bryna: Köttet gnides in med salt och peppar. Grytan upphettas, och däri brynes smöret. Köttet lägges i och brynes väl på alla sidor. Under bryningen vändes det med två träskedar.
  5. Då köttet blivit väl brynt, spädes det med kokande vatten eller buljong och kryddorna tillsättes (locket läggs på). Steken öses ofta under stekningen med sin sky, vändes ett par gånger. Det blir i annat fall lätt hårt och torrt.
  6. Stektid: För stek på 2 kilo, beräknas omkring 1,5-2 timmars stektid (~50 min/kg). Man räknar stektiden från det att man börjar späda steken. För en stek på 4 kilo, beräknas 2,5-3 timmars stektid (~40 min/kg). Se kommentar nedan.
  7. Sås: Den sky som bildas i grytan, silas, skummas (fettet), avsmakas och serveras antingen som sådan den är eller som avredd steksås.

Kockens kommentar

Receptet hämtat från Vårt Hems Stora Kokbok utgiven 1933 (med Kockskolans kommentarer inom parentes). En av de bästa svenska kokböcker som finns, om än lite ålderdomlig. Bilden är från "Kryddburken" en hemsida som kan rekommenderas (klicka på dito under bilden för att komma till deras recept). Läs mer > Så bräseras nötstek.

Alternativ

Nötstek i ugn tillagad på klassiskt vis

Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek

Liknande recept som Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis