Grillad hel oxfilé

Foto: BarbecueTricks

Grillad hel oxfilé

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 130

Kcal / portion: 288

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2307 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 22%

Fett: 5%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 222 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé hel bit 1.0 styck 95%

Matolja neutral (ej oliv) 1.0 msk 5%

Grillkrydda 0%

Grillkrydda 0%

Salt och peppar 0%

Bindgarn %

Grillkol/briketter Äts ej

 

Kockskolan:

Så grillas oxfilé > Äts ej

Så grillas nötstek > Äts ej

Så binds en stek > Äts ej

Om utegrillar > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (20 min )

Se film, klicka på "BarbequeTricks" under bilden.

  1. Starta grillen i god tid, arrangera för direkt och indirekt värme. Använd briketter.
  2. Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål. Tidsåtgång ej medräknad.
  3. Putsa köttet fritt från fett och hinnor.
  4. Pensla köttet med neutral matolja. Salta och krydda enligt eget önskemål. Bind ihop.
  5. Grilla köttet först runt om på direkt värme till lätt brynt yta. Flytta sedan till indirekt värme. Vänd och vrid köttet några gånger under stektiden och se till att ytan inte blir för bränd. Skydda med aluminiumfolie vid behov.
  6. Ta ut köttet vid önskad kärntemperatur. I filmen vid 57°C. Det tar runt 1 timme. Låt köttet vila 15 minuter innan det serveras.

Kockens kommentar

En bra grill med lock behövs där värmetillförseln kan regleras. Läs mer > Om utegrillar. Tillagning i låg värme runt 130°C ger jämnstekt kött ("fransk stekning"). Köttet tas ut vid 55-60°C för rosastekt.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.


Steks köttet i högre värme (150°C+) får man en knaprig yta och en röd kärna ("engelsk stekning"). Köttet tas i så fall ut vid kärntemperatur 50-55°C.

Fler recept inom Grillat nötkött

Liknande recept som Grillad hel oxfilé