Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 130

Kcal / portion: 288

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2307 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 22%
Fett: 5%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Oxfilé hel bit 1.0 styck 95%
Matolja neutral (ej oliv) 1.0 msk 5%
Grillkrydda 0%
Grillkrydda 0%
Bindgarn %
Grillkol/briketter Äts ej
Kockskolan:
Så grillas oxfilé > Äts ej
Så grillas nötstek > Äts ej
Så binds en stek > Äts ej
Om utegrillar > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "BarbequeTricks" under bilden.
- Starta grillen i god tid, arrangera för direkt och indirekt värme. Använd briketter.
- Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål. Tidsåtgång ej medräknad.
- Putsa köttet fritt från fett och hinnor.
- Pensla köttet med neutral matolja. Salta och krydda enligt eget önskemål. Bind ihop.
- Grilla köttet först runt om på direkt värme till lätt brynt yta. Flytta sedan till indirekt värme. Vänd och vrid köttet några gånger under stektiden och se till att ytan inte blir för bränd. Skydda med aluminiumfolie vid behov.
- Ta ut köttet vid önskad kärntemperatur. I filmen vid 57°C. Det tar runt 1 timme. Låt köttet vila 15 minuter innan det serveras.
Kockens kommentar
En bra grill med lock behövs där värmetillförseln kan regleras. Läs mer > Om utegrillar. Tillagning i låg värme runt 130°C ger jämnstekt kött ("fransk stekning"). Köttet tas ut vid 55-60°C för rosastekt.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Steks köttet i högre värme (150°C+) får man en knaprig yta och en röd kärna ("engelsk stekning"). Köttet tas i så fall ut vid kärntemperatur 50-55°C.
Fler recept inom Grillat nötkött
Liknande recept som Grillad hel oxfilé
-
Grillad ryggbiff
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad marinerad hel ryggbiff
Svårighet: Medel, Receptgivare: Scan
-
Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad entrecôte i skivor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beef
Tid: 1 tim (+ 9 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad kokt oxbringa med caesarsmör
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grilled London Broil, grillad flankstek
Tid: 1 tim (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: BBQ Pit Boys
-
Grillade nötköttsspett
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsmarinerad slaktarbiff (njurtapp) med grillad tomat
Svårighet: Medel, Receptgivare: Jonas Borssén: Grilla som proffsen