Grillad flat iron steak (fjäderbladsbogstek, luffarstek, luffarbiff)

Foto: BBQ Pit Boys. flatiron

Grillad flat iron steak (fjäderbladsbogstek, luffarstek, luffarbiff)

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Fjäderbladsbog nöt

1.0 

styck

Kryddor torra

 

 

Matolja

 

 

 

Tillbehör:

 

Gul lök

4.0 

styck

Vita bönor i tomatsås burk

4.0 

burkar

Grillkol/briketter

 

 

Stektermometer >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så grillas kött >

 

 

Så grillas nötstek >

 

 

Så steks bogstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 699

GBR (GI) / port: 16

Recept: 2795 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 2%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 696 gram)

Ingredienser

Visa:

Fjäderbladsbog nöt 1.0 styck 37%

Kryddor torra 0%

Matolja 0%

 

Tillbehör:

Gul lök 4.0 styck 8%

Vita bönor i tomatsås burk 4.0 burkar 56%

Grillkol/briketter Äts ej

Stektermometer > Äts ej

 

Kockskolan:

Så grillas kött > Äts ej

Så grillas nötstek > Äts ej

Så steks bogstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Kock: Kockskolan

Uppdragsgivare: Kockskolan

Tillagning

Se film, klicka på "BBQ Pit Boys" under bolden.

  1. Grill: Arrangera för direkt och indirekt värme. Läs mer > Så grillas kött.
  2. Tillbehör: Förbered tillbehör enligt eget önskemål. I filmen serveras på amerikanskt vis köttet med grillad lök och kokta bönor.
  3. Ansa: Skär bort ytliga hinnor och senor. En hård seg sena finns mitt i köttet. Skär upp köttet längs med på mitten till två likstora plattor och skär bort senan (eller be kötthandlaren göra detta, eller låt matgästerna göra detta på tallriken när köttet skurits upp). Se film, klicka på ingrediensen. 
  4. Smörj in köttet med olja. Krydda med salt och andra kryddor enligt eget önskemål.
  5. Grilla köttet på direkt värme ett par minuter på var sida. Efterstek på indirekt värme tills lagom genomstekt Tid cirka 6 minuter per sida. Rekommenderad kärntemperatur 50-55°C (se kommentar).

Kockens kommentar

"Luffar"-stek/-biff för att det är ett billigare alternativ till ryggbiff. Samtidigt ett smakrikare alternativ. Formellt är det en fjäderbladsbogstek, vilket låter lite krångligt. Styckdelen heter på engelska top blade eller shoulder blade och uppskuren på mitten flat iron steak eller flatiron. Mörad och putsad fjäderbladsbog kan stekas hel i ugn, bräseras, skivad i panna, malas till smakrik hamburgare, samt grillas hel, skivad eller skuren i bitar på spett. Läs mer > Så steks bogstek. 

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Bakad potatis

Grillbakad bakpotatis

Aromsmör

Hemlagad bearnaise

Alternativ: Luffarstek i ugn

Fler recept inom Grillat nötkött

Liknande recept som Grillad flat iron steak (fjäderbladsbogstek, luffarstek, luffarbiff)